Loreen se je z drugo zmago zapisala med evrovizijske legende. Foto: EPA
Loreen se je z drugo zmago zapisala med evrovizijske legende. Foto: EPA

Kot so sporočili švedski organizatorji, so udeležbo na "največjem glasbenem dogodku na svetu" potrdile javne radiotelevizije iz 37 držav. Svoje predstavnike bodo na sever Evrope poslale te države: Albanija, Armenija, Avstralija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Hrvaška, Ciper, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Islandija, Irska, Izrael, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, San Marino, Srbija, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Ukrajina in Združeno kraljestvo.

Kot je RTV Slovenija sporočila v torek, je predstavnik, ki bo na Švedskem zastopal barve Slovenije, že izbran. Oktobra so objavili javni poziv za prijavo skladb, sočasno pa napovedali, da bosta prispele pesmi ocenili dve strokovni komisiji, od katerih bo ena mednarodna. Omenjena žirija je ocenila tudi skladbe avtorjev, ki jih je k sodelovanju povabila RTV Slovenija. Izvajalca so izbrali na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije, kdo je to, bo znano 12. decembra.

Spomnimo, lani je Slovenijo v Liverpoolu zastopala skupina Joker Out s skladbo Carpe Diem in se prebila v finale, v katerem so fantje osvojili 21. mesto.

Malmö tretjič gostitelj Evrovizije

Na Švedskem bo sodelovalo 35 istih radiotelevizij kot letos na Otoku, poleg njih pa še francosko govoreča valonska radiotelevizija RTBF, ki se v Belgiji menjuje s flamsko govorečo radiotelevizijo VRT, in luksemburška radiotelevizija RTL, ki se na Evrovizijo vrača po 21 letih. Udeležbe še niso potrdili Romuni, a pogovori z njimi še potekajo.

68. izbor za Pesem Evrovizije se na Švedsko vrača po zmagi zvezdnice Loreen, ki je evrovizijsko občinstvo in strokovne komisije posameznih držav maja letos prepričala s skladbo Tattoo. Švedska se je tako z Irsko izenačila na vrhu najuspešnejših evrovizijskih predstavnic, saj sta obe državi zbrali po sedem zmag.

V Malmöju bo Evrovizija potekala tretjič, saj je to mesto festival gostilo že v letih 1992 in 2013, v preteklih letih pa sta bili gostiteljski mesti tudi že Stockholm in Göteborg. Predizbora bosta 7. in 9. maja, veliki finale pa v soboto, 11. maja.