Na Emi 2018 se bo februarja predstavilo osem novincev in osem starih znancev izbora. Foto: EMA/osebni arhiv izvajalcev
Na Emi 2018 se bo februarja predstavilo osem novincev in osem starih znancev izbora. Foto: EMA/osebni arhiv izvajalcev
Omar Naber
Omar Naber je z nastopom na letošnji Evroviziji postal edini evrovizijski predstavnik, ki je svojo državo zastopal na izboru dvakrat v istem mestu. Foto: Reuters
Evrovizija
Salvador Sobral je svoji državi s pesmijo Amar Pelos Dois prinesel prvo zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na predizboru bodo nastopili (zapisani v abecednem vrstnem redu imen): Anabel, BQL, Gregor Ravnik, Ina Shai, Indigo, KiNG FOO, Lara Kadis, Lea Sirk, ManuElla, Marina Martensson, MILA, Nika Zorjan, Nuška Drašček, Orter, Proper in Tanja Ribič.

16 pesmi je med 108 prijavami izbrala štiričlanska strokovna izborna komisija, ki so jo sestavljali glasbenica, pevka in predstavnica na Pesmi Evrovizije 2011 Maja Keuc, glasbenica in profesorica kitare Eva Hren, glasbeni urednik na Valu 202 Jernej Vene ter glasbenik, kitarist in avtor glasbe Tadej Košir.

Največja novost letošnjega razpisa je bilo pravilo, da morajo avtorji oziroma izvajalci prijaviti pesem, ki je napisana za izvedbo v slovenskem jeziku. Tako bodo izvajalci v predizboru predstavili svojo pesem v slovenskem jeziku.

Spremenjen sistem izbiranja
Slovenskega predstavnika na 63. tekmovanju za pesem Evrovizije bodo izbrali gledalci in poslušalci ter žirije. Razmerje ocen oz. točkovanja žirij in telefonskega glasovanja bo 50-50.

Iz predizbora se bo v finale uvrstilo osem pesmi, štiri po izboru gledalcev in poslušalcev ter štiri po izboru žiriji, ki bo štela sedem članov (eden od sedmih članov žirije bo predstavnik Razvedrilnega programa Televizije Slovenija, organizatorja prireditve).

V finalnem izboru pa bo o potniku na Evrovizijo poleg glasov poslušalcev in gledalcev odločalo še šest žirij, ki jih bo sestavljajo po pet članov.

Žirije za finalni izbor bodo razdeljene po različnih sklopih, in sicer jih bo sestavljala žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe), žirija oboževalcev Pesmi Evrovizije (člani uradnega kluba oboževalcev Pesmi Evrovizije, OGAE Slovenija) in mednarodna žirija (glasbeni izvajalci in ustvarjalci, televizijski in radijski ustvarjalci, novinarji, predstavniki založb/založniki).

Dogajanje, povezano z izborom Ema 2018, lahko spremljate na uradni spletni strani ter družbenih omrežjih Facebook, Instagram, Twitter in Snapchat (emaevrovizija) .


Pesem Evrovizije 2018
Salvador Sobral je na 62. tekmovanju za pesem Evrovizije v Kijevu s pesmijo Amar pelos dois pripel prvo zmago Portugalski. Glavno mesto Lizbona bo tako naslednje leto prvič gostilo pesem Evrovizije, na kateri bo nastopilo kar 43 držav. Prvi polfinalni večer bo 8. maja, drugi 10. maja, veliki finale pa 12. maja 2018.

Spodaj lahko preverite tudi seznam izvajalcev (zapisani v abecednem vrstnem redu imen) z delovnimi naslovi pesmi, ki bodo nastopili na predizboru Ema 2018.

Izvajalec (razvrščeni v abecednem vrstnem redu)

Pesem (delovni naslovi)
Anabel Pozitiva
BQL Ptica
Gregor Ravnik Zdaj je čas
Ina Shai V nebo
Indigo Vesna
KiNG FOO Žive sanje
Lara Kadis Zdaj sem tu
Lea Sirk Cirque
ManuElla Dan potem
Marina Martensson Blizu
MILA Svoboda
Nika Zorjan Uspavanka
Nuška Drašček Ne zapusti me zdaj
Orter Tisoč let
Proper Ukraden cvet
Tanja Ribič Ljudje

.