Nova zmagovalca Eme sta večkrat poudarila, da si želita predvsem ostati zvesta sama sebi. Foto: Sandi Fišer
Nova zmagovalca Eme sta večkrat poudarila, da si želita predvsem ostati zvesta sama sebi. Foto: Sandi Fišer

Slovenijo bosta tako maja zastopala na izboru za pesem Evrovizije, ki bo letos v Izraelu, tja pa potujeta po zaslugi gledalcev, ki so jima v velikem finalu namenili večino glasov. Na Emi je na velikem odru svoje pesmi predstavilo deset izvajalcev, strokovna komisija (Darja Švajger, Lea Sirk in Vladimir Graić) pa je potem med njimi izbrala dva, ki sta potovala v veliki finale – poleg Zale in Gašperja je bila to Raiven, ki je na Emi nastopila že tretjič, po Črno bel in Zažarim, je tokrat predstavila še pesem Kaos.

Poleg omenjenih dveh izvajalcev so se za evrovizijsko vozovnico borili še: Kim Rhythm back to you, Renata MohoričThree bridges, René Ne poveš, Fed HorsesTi ne poznaš konjev, Ula LožarFridays, Lumberjack Lepote dna, Okustični Metulji plešejo, InmateAtma.

Gledalci so tako izbirali med skladbama, ki si sicer ne bi mogli biti bolj različni, in prepričala sta jih Zala in Gašper, ki sta prejela 73 odstotkov glasov, medtem ko jih je Raiven prejela 27.

Slovenskemu občinstvu sta postala znana s pesmijo Valovi. Foto: Sandi Fišer
Slovenskemu občinstvu sta postala znana s pesmijo Valovi. Foto: Sandi Fišer

Na vprašanje, o čem sploh govori njuna zmagovalna pesem Sebi, sta že pred časom razložila, da sta ob bolj konkretnem vpogledu v sporočilnost pesmi ugotovila, da govori o tem, da je najpomembneje, da si to, kar si. Točno to pa sta močno poudarila tudi v intervjuju, ki je sledil zmagi na Emi 2019.

Zala in Gašper bosta v ponedeljek, 18. 2., ob 12.30 gosta MMC-jeve spletne klepetalnice. Ne zamudite priložnosti, da jima zastavite vprašanje!

Zmaga jima prinaša velik izziv

Po veliki zmagi sta za MMC priznala, da je nikakor nista pričakovala in da jima je odprla vrata do enega ogromnega izziva. "Nisva pričakovala … Najini načrti so se malenkost obrnili in zdaj je en ogromen izziv pred nama, po drugi strani pa nama največ pomeni to, da se ljudje povežejo z najino glasbo. Temu bova sledila ter da ostaneva zvesta sama sebi, ker mogoče samo tako lahko dejansko delava vsebine, ki se koga dotaknejo,” je razložil Gašper.

Na vprašanje, kakšen je bil njun prvotni načrt, ko sta se odločila za prijavo na letošnji izbor, je Zala odgovorila, “da ne zmagava”, nato pa dodala, da sta si želela razširiti spekter poslušalcev. “Na Emo sva prišla, da bi naju lahko slišal še kdo, ki mogoče ne spremlja radia ali pa naju morda še ni ujel na internetu. Zdaj se je pokazalo, da se je nekaj ljudi ta pesem dotaknila, kar je bil tudi najin cilj.”

Njenim besedam je Gašper dodal, da je za njiju televizijsko okolje zelo novo in da sta vse skupaj dobila v eni sami porciji, kar jima daje mešane občutke. “Vendar kot sva povedala, pomembno je, da so ljudje, ki jim to, kar delava, nekaj pomeni.”

V superfinalu sta se za evrovizijsko vozovnico borila z Raiven. Foto: Sandi Fišer
V superfinalu sta se za evrovizijsko vozovnico borila z Raiven. Foto: Sandi Fišer

Od sebe sta dala čisto vse

Presenečenja pa gledalci na njunih obrazih niso zaznali zgolj ob razglasitvi zmagovalca, temveč je bilo opazno že ob razglasitvi superfinalistov. Ko sta izvedela, da sta v velikem finalu z Raiven, sta si mislila, da vsega skupaj še ni konec in da se je takrat šele prav začelo. “V takih trenutkih verjetno nočeš loviti občutka kontrole, ker ga nimaš.” Pojasnila sta, da kot glasbenika gresta lahko samo na oder in dasta vse od sebe. “Na to sva se osredotočila tudi midva.”

O samem evrovizijskem nastopu sta bila ob vseh čustvih zmožna povedati zgolj to, da o tem sploh še nista razmišljala, da pa bosta še naprej dajala vse od sebe. “In to je tudi vse, kar dejansko lahko obljubiva.”

V Izrael potujeta Zala Kralj in Gašper Šantl
Ob prijavi na izbor sta si želela predvsem tega, da bi njuna glasba dosegla večji krog ljudi. Foto: Sandi Fišer
Ob prijavi na izbor sta si želela predvsem tega, da bi njuna glasba dosegla večji krog ljudi. Foto: Sandi Fišer

Sodelujeta od leta 2017

Duo sodeluje od leta 2017, pred tem pa sta oba poskusila tudi s samostojno glasbeno potjo. Mariborčana sta se spoznala prek skupnega prijatelja Žige Kranjca, ki je potem posnel tudi videospot za njuno prvo uspešnico Valovi. Zgodba se je začela, ko je Kranjc Šantlu poslal priredbe, ki jih je posnela Kraljeva, nato pa jo je Šantl povabil k sodelovanju.

Gašper kitaro igra že od mladih let, medtem ko je bil Zalin inštrument izbire sprva violina. Šantl se je zelo kmalu začel zanimati tudi za glasbeno produkcijo, med drugim pa se je izobraževal tudi v Pragi, medtem ko je Zala svoje glasbeno razmišljanje sprva izražala s priredbami skladb, ki jih je objavljala na družbenih omrežjih.

Pogovor sta zaljubljenca sklenila z besedami, da bosta morala zdaj vse skupaj prespati, po koncu večernih obveznosti pa sta si želela privoščiti dobro hrano in pijačo.

Zmagovalna pesem Eme 2019: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi