Nastop je bil skrivnost vse do trenutka, ko je Eminem stopil na oder. Foto: EPA
Nastop je bil skrivnost vse do trenutka, ko je Eminem stopil na oder. Foto: EPA

Letošnjo podelitev je z glasbenim nastopom začela pevka in igralka Janelle Monae, premore med podeljevanjem so, kot običajno, zapolnili z nominiranimi skladbami. Glasbeni gost večera je bil Eminem, ki je pri gledalcih sprožil plaz začudenja, a hkrati navdušenja.

Glasba je v filmu skoraj enako pomembna kakor zgodba. Mnogo filmov si zapomnimo prav po glasbi ‒ The Breakfast Club, Rocky III, Almost Famous, Hustle & Flow, Ghost in Do the Right Thing, katere je v svojem nagovoru predstavila tudi Lin Manuel Miranda. Po predstavitvi posnetkov pop skladb, se je iz tal dvignil Eminem, ki je izvedel uspešnico Lose Yourself iz filma 8 milj.

47-letnik, čigar pravo ime je Marshall Mathers, je za omenjeno skladbo leta 2003 dobil oskarja, a ga ni prevzel. Prireditve se sploh ni udeležil, saj je bil prepričan, da nima možnosti za zmago. Letos se je odločil popraviti napako. Po svojem nastopu je tvitnil posnetek iz podelitve leta 2003 ter zapisal: "Poglejte, če bi imeli še eno priložnost … Hvala Akademiji, da me je gostila. Opravičujem se, da sem za to potreboval 18 let."

Nastopila je tudi 18-letna svetovna senzacija Billie Eilish. S skladbo Yesterday skupine The Beatles se je poklonila filmskim ustvarjalcem, ki so nas zapustili v preteklem letu. Med njimi je bil tudi Kobe Bryant, ki je leta 2018 prejel oskarja za animiran film Draga košarka.