Letos mineva 70 let od rojstva Johna Lennona in 30 let od njegove smrti. Foto: EPA
Letos mineva 70 let od rojstva Johna Lennona in 30 let od njegove smrti. Foto: EPA

Prošnja za ameriško državljanstvo, ki jo je leta 1976 vložil Lennon, je bila ena izmed 850 predmetov, ki so jih pred 70. rojstnim dnem (praznoval bi ga 9. oktobra) rockovske legende nameravali ponuditi na spletni dražbi. Pred dražbo so kartico z njegovimi prstnimi odtisi v New Yorku predstavili medijem, nato pa je FBI izdal sodni poziv in kartico zasegel.

Lennon se je rodil leta 1940 v Liverpoolu, nato zaslovel kot član velikih Beatlesov, pozneje pa se je z ženo Yoko Ono preselil v New York. V zgodnjih 70. pa ga je FBI vzel pod drobnogled zaradi protivojne dejavnosti.

Lennonovi odtisi "niso grožnja Ameriki"
Peter Siegel, soustanovitelj trgovine GOTTA HAVE IT!, ki je kartico nameravala prodajati, je osupel zaradi FBI-jeve akcije in zanimanja, ki ga je pokazalo tudi ameriško ministrstvo za domovinsko varnost. "Velika ikona je pokojna že 30 let. To ne predstavlja grožnje ameriškemu narodu," je povedal. Kartico je trgovina pridobila od znanega agenta, ki jo je kupil pred 20 leti, pravi Siegel.

Iz FBI-ja pa je prišlo pojasnilo, da raziskujejo, kako se je ta uradni predmet znašel v zasebni zbirki, saj gre za vladni dokument in naj ne bi bil na voljo na trgu. Leon Wildes, Lennonov odvetnik iz 70. let, je za New York Times povedal, da so bili prstni odtisi med dokumenti v njegovi lasti, ki so po njegovem gostovanju v neki TV-oddaji leta 1976 izginili.

Poleg Lennonovega 70. rojstnega dne, ki ga je na različne načine počastila njegova vdova Yoko Ono, letos mineva tudi 30 let od zvezdnikove smrti. 8. decembra ga je pred newyorško stanovanjsko hišo Dakota, kjer sta bivala z Onovo, ustrelil oboževalec Mark David Chapman.