MetalDays je uradno razprodan, ostaja le še 300 vstopnic za domače goste. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
MetalDays je uradno razprodan, ostaja le še 300 vstopnic za domače goste. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
MetalDays (21.15)
Med festivalom bo 24 ur na dan odprta točka prve pomoči. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Na festivalu, ki bo potekal med 20. in 26. julijem, letos pričakujejo 12.000 ljubiteljev metala, ki bodo prebivalstvo Tolmina v prihodnjem tednu kar potrojili. Okoli 300 vstopnic ostaja le še za domače goste.

Na metalskih počitnicah bo na dveh odrih mogoče slišati nastope 85 skupin, kot so recimo finski melodični deathmetalci Children of Bodom, njihovi heavymetalski rojaki Amorphis, danski Volbeat, ki združujejo prvine rokenrola, heavymetala in rockabillya, švedski progresivni metalci Opeth in heavymetalci Sabaton, norveški blackmetalci Satyricon, nemški melodični deathmetalci oziroma metalcorovci Heaven Shall Burn ter ameriške legende trashmetala Megadeth.

Na festivalu za vse generacije, kot ga opisujejo organizatorji, največ obiskovalcev je starih med 35 in 50 let, je v ospredju glasba, ponuja pa tudi številne obrobne dejavnosti na reki Soči, ob kateri sta plaži, namenjeni kopanju, sončenju in odbojki na mivki.

Med drugim bodo v Tolminskem muzeju postavili razstavo s pregledom vseh dosedanjih festivalov, ki so Tolmin trdno zasidrali na zemljevid privržencev metala - postal je namreč svojevrsten evropski festival v lepi naravi, sodi pa tudi med prve festivale, ki so ponujali zabavo kar sedem dni, so zapisali organizatorji.

Letos so več pozornosti namenili tudi infrastrukturi - postavili so novo električno postajo in odjemna mesta, pa tudi za vodo bo na glavnem koncertnem prostoru bolje poskrbljeno.

"Pri produkciji ne bomo varčevali. Elektrika zdaj ni več težava, toda ostaja ogromno prostora za izboljšave ... Polaganje sto metrov cevi vsako leto ni več dovolj," je za časnik dejal Fileš.