Obiskovalci so nestrpno pričakovali nastop domačih rockerjev Big Foot Mame. Foto: MMC RTV SLO
Obiskovalci so nestrpno pričakovali nastop domačih rockerjev Big Foot Mame. Foto: MMC RTV SLO
Schengenfest 2010
Večtisočglava množica je poskakovala in pela ob starih uspešnicah Big Foot Mame. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Retroslog Jinxov je tokrat Yaya upravičevala s kavbojskim klubukom in škornji ter seveda ujemajočim se brezrokavnikom. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Veliko pozornosti so pritegnili tudi Jinxi oziroma pevka Yaya. Foto: MMC RTV SLO / P. S.
Schengenfest 2010
Občinstvo se je med nastopi kratkočasilo po svoje. Foto: MMC RTV SLO

Sledi preteklega večera so bile vidne na vsakem koraku, ki se je poznal v blatu. Toda organizatorji so s filcem in žagovino pokrili najprometnejše kotičke prizorišča. Tako je ruvanje po blatu ob skakanju na najodmevnejše skladbe večera zamenjalo dvigovanje žagovine.
Še najmanj čista obuvala so ostala po nastopu domačih rockerskih veteranov Big Foot Mama, za katerimi je dvajset let kilometrine . "Tu še nismo igrali in smo slišali, da je publika 'the best'. Sploh pa, ko smo slišali, da je to v Beli krajini – ker v Beli krajini že dolgo nismo igrali –, smo rekli, da moramo priti," je pred nastopom povedal basist Alen Steržaj.

Pogovore s pevcema skupin Sell out in Adam ter basistom in kitaristom skupine Big Foot Mama si boste lahko v celoti prebrali v prihodnjih dneh.

Instrumentalna uvertura je naznanila prihod pevca Grege Skočirja in preostalih članov, ki so svoj uro in pol dolg šov začeli s Pomladjo. Ob pevčevih pozdravnih nagovorih in razlagah, kako je Big Foot Mama prišla do slovesa, ki ga ima danes, so se zvrstile številne uspešnice, od Oklepa do Male ninfomanke. Ritmi starih uspešnic so polno prizorišče pod odrom spravljali v delirij in velikokrat preglasili (in prekosili v gibanju) prvi vokal skupine.

Šengen odpel Jinxe
Da so 'Bigfootovci' najbolj zaželena skupina večera, so jasno nakazali že njihovi oboževalci med nastopom hrvaške retroskupine Jinx, ki so vsako minutko tišine na odru izkoristili in zakričali: "Big Foot Mama!" Ker niso bili tako številni, to ni vplivalo na večno mlade Jinxe, ki so – kot je v intervjuju za MMC razkrila že njihova pevka Jadranka Ivaniš - Yaya – predstavili številne stare uspešnice, ki so jim dodali tri s prihajajočega albuma. "Tu je res fenomenalno. Oder je ogromen in visok. To je res eno posebno doživetje. Z ambientom, organizacijo in atmosfero je to eden slajših festivalov," je o vzdušju po nastopu za MMC povedala Yaya.

Že druga pesem večera Smijem se je razpela zbrane, Strijele na horizontu so prebudile pihalno sekcijo, izostali niso niti značilni Yayini "Warapapapa ..." vložki. Bas pa se je dokončno ogrel s Bye Bye Baby Bye, ki so jo zaradi napake bobnarja morali ponoviti. Jinxi, ki veljajo za melodično dodelano prvovrstno popzasedbo, tokrat niso bili brez napake. Pozna se, da se skupina še privaja na dva nova člana, a kot so pokazali včeraj, znajo to ob karizmatični pevki sprevreči v pravo malo situacijsko komedijo na odru.

"Mi smo prišli dobre volje, bila je dobra atmosfera. Ne vem, jaz vedno napačno ocenim nastop. Vsak izmed nas ima različno mnenje o nastopu in potem o njem razpravljamo. Na koncu sem jaz zmedena, ker drugače doživim nastop (smeh). Ampak mislim, da je bilo tokrat odlično. Kar se tiče igranja, je bilo nekaj zanimivih detajlov, ampak to je klasika na vsakem nastopu. Vedno se zgodi kaj edinstvenega," je za MMC še komentirala nastop Yaya.

Mlade skupine privabile obiskovalce pod oder
Še pred rockenrol starešinami in gosti iz sosednje Hrvaške pa so oder ob bolj ali manj statičnih obiskovalcih razgrevali člani skupine Adam. "Hoteli so en bend, ki je v fazi prebijanja, ki je nekaj svežega na sceni. Vedeli so, da smo izdali prvo ploščo pred tremi meseci, in povabilo je padlo," je za MMC povedal pevec Dado Lisica. Za zbrane so pripravili tudi presenečenje, in sicer so predstavili pesem Tekoči kristali, s katero so skupaj s pesnikom Ninom Flisarjem pred kratkim nastopili na festivalu Rokerji pojejo pesnike.

Njihov nastop je občinstvo sprejelo veliko bolj hladno kot na primer prvi nastop večera kočevskih ska-punk-reggea privržencev Sell out. Res pa je tudi, da je bilo zadnjih ob odru manj, toda ob hitrih ritmih so s plesnimi koraki sveže posuto žagovino dvigovali bolj kot kakršni koli poskoki v nadaljevanju večera. Tako za njimi pa je nastopila skupina Instinkt.

Sledi sklepni del festivala
Novo jutro so festivalski taborniki preživeli ob poslušanju največjih uspešnic skupine U2, nastopila je namreč njihova tributeskupina iz Velike Britanije US4. Že danes pa se obeta veliki zaključek festivala z domačimi glasbenimi vizionarji Laibach in srbskimi trubači, zbranimi pod vodstvom Bobana Marovića.

Več pa si lahko pogledate v galeriji spodaj.