Če sodimo po prvih fotografijah, se tudi letos na Evroviziji obeta koreografski in scenski šov. Rus Aleksej Vorobjov bo očitno pokazal tudi telesne spretnosti. Foto: Reuters
Če sodimo po prvih fotografijah, se tudi letos na Evroviziji obeta koreografski in scenski šov. Rus Aleksej Vorobjov bo očitno pokazal tudi telesne spretnosti. Foto: Reuters
Evrovizija
Oder je tokrat dolg 'le' 13 metrov. Foto: Reuters

Dvorana v Düsseldorfu je oživela, saj so v ponedeljek ogromni oder že preizkusili letošnji upi Poljske, Norveške, Albanije, Armenije, Turčije, Srbije, Rusije, Švice, Gruzije in Finske. Svoj ognjeni krst na prvi vaji pa je doživela tudi druga polovica udeležencev prvega polfinala, torej predstavniki Malte, San Marina, Hrvaške, Islandije, Madžarske, Portugalske, Litve, Azerbajdžana in Grčije.

Številke, številke ...
Spomnimo, Nemci so se izredno potrudili pri odru, katerega najbolj opazni del je LED-stena z več kot 520 svetlobnimi elementi. V dvorani bodo za luči in preostale predmete potrebovali več kot 42 kilometrov različnih kablov, za prenos pa bodo uporabili 25 kamer - štiri kamere bodo na dvigalih, imeli bodo tudi dve 'steadycam' in dve brezžični, tu pa bodo še prenosne kamere, 'spidercam', ki se lahko usmerja na katero koli mesto v areni, in kamera na tirih, ki se lahko zniža ali zviša za dvanajst metrov in tako zagotovi pregled nad celotno areno. Poleg tega bosta snemali še ena izjemno hitra avtomatska kamera na tirih in 'towercam' pred odrom.

Za vsak nastop pa so prireditelji postavili stroga pravila, o čemer je v MMC-jevi spletni klepetalnici govorila tudi Maja Keuc, ki je dejala: "Sicer smo imeli veliko idej, ampak jih nismo mogli izpeljati zaradi zelo zaostrenih varnostnih pogojev. Omejena je tudi uporaba drugega odra, ki je oddaljen 38 metrov, zahtevajo pa tudi, da končaš na isti točki, na kateri si začel."

Polfinalna večera bosta 10. in 12. maja, veliki finale, na katerem bomo dobili naslednico lanske zmagovalke Lene, pa 14. maja. V sklepni večer se bo uvrstilo 25 izmed 43 držav.

"Gejevski dan za akcijo"
Sicer pa se je vedno natančnim in urejenim Nemcem zgodila tudi manjša neprijetnost. Mestne oblasti v Düsseldorfu so morale še enkrat natisniti 30.000 turističnih brošur o prireditvi, saj so sprva napisali, da je Evrovizija "gejevski dan za akcijo", v mislih pa so imeli "šolski dan za akcijo". Na naslovnici angleške različice je bila tudi slovnična napaka, saj so goste vabili z napisom "Welcome to Duesseldorf".

Utrinke s prve vaje si oglejte v spodnji galeriji.