Lahko Dani International še drugič uspe prepričati evrovizijsko občinstvo? Foto: EPA
Lahko Dani International še drugič uspe prepričati evrovizijsko občinstvo? Foto: EPA

Spomnimo, Dana je s popevko Diva in svojo podobo v Birminghamu leta 1998 (isto leto je slovenske barve zastopal Vili Resnik z balado Naj bogovi slišijo) dvignila veliko prahu, na koncu pa tudi prepričljivo svoji državi pripela zmago.

Danes 39-letna pevka, rojena kot moški z imenom Yaron Cohen, je letos izraelsko občinstvo in strokovno komisijo prepričala s preprosto poppesmijo Ding Dong, v kateri se prav tako kot v Divi mešata hebrejski in angleški jezik. Skladba je njeno delo.

Še po 13 letih se jo spomnijo vsi
"Obožujem svojo državo, zato sem navdušena, da sem dobila novo priložnost, da Evrovizijo po dolgih letih znova pripeljem nazaj v Izrael," je sijala od sreče takoj po zmagi.

Judovska država je na izboru za pesem Evrovizije skupaj slavila trikrat - pred Dano jim je to uspelo še v letih 1978 in 1979. Izmed trojice izraelskih zmagovalcev pa je številnim evrovizijskim navdušencem v spominu ostala prav Dana, ki na odru ni predstavljala le pesmi, ampak tudi strpnejšo, liberalno strujo v svoji državi. Skladba Diva je bila ob 50. obletnici festivala izbrana tudi v štirinajsterico najbolj priljubljenih pesmi v zgodovini Evrovizije.

Izrael bo, tako kot Slovenija, v Düsseldorfu nastopil v drugem polfinalu v četrtek, 12. maja. Vodstvo tekmovanja jim je ta datum odobrilo, ker na dan prvega polfinala država praznuje dan neodvisnosti.

Poslušajte letošnjo izraelsko skladbo, pesem Ding Dong, in uspešnico Diva.

Ding Dong

Diva