Po zaslugi Gorana Bregovića in njegovega orkestra so prvi večer razprodali vseh 8.500 razpoložljivih vstopnic. Foto: Facebook/Guča na Krasu
Po zaslugi Gorana Bregovića in njegovega orkestra so prvi večer razprodali vseh 8.500 razpoložljivih vstopnic. Foto: Facebook/Guča na Krasu
Guča na Krasu
Kot se za glasbeni praznik, kot je Guča, pa naj bo ta v Srbiji ali na Krasu, spodobi, so obiskovalci lahko uživali tudi v kulinaričnih dobrotah, kot so čevapčiči, pleskavice in odojek. Foto: Facebook/Guča na Krasu
Guča na Krasu

Pretekli konec tedna se je kolona vozil vila proti kraju Briščiki, nedaleč stran od slovensko-italijanske meje, kjer so na nekdanjem vojaškem terenu priredili 3. festival glasbe in gastronomije Guča na Krasu.

Ta je po velikem uspehu v preteklosti letos ponudila še bolj raznoliko ponudbo - festival so razširili na tri dni, ponudili pa so tudi brezplačno kampiranje, izbor glasbenih gostov pa je bil nadvse bogat.

Bregović razprodal koncert
Glavna zvezda prvega večera festivala je bil nedvomno Goran Bregović, po zaslugi katerega so razprodali vse razpoložljive vstopnice – teh je bilo uradno 8.500. Še preden je sarajevski glasbenik stopil na oder s svojim Orkestrom za poroke in pogrebe, so ozračje segreli slovenski Balkan Boysi in DJ Gaetano Fabri.

Po nastopu teh dveh izvajalcev so se obiskovalci, tako mlajši kot starejši, začeli premikati bližje k odru, da bi čim bolje slišali in videli oziroma videle - skupina žensk v srednjih letih je vztrajno kričala "Brego, Brego" - šarmantnega glasbenika.

Večer je ambasador balkanske in romske glasbe, ki je navzoče najprej pozdravil v italijanskem jeziku, odprl s skladbo Maki, Maki, po uvodni skladbi pa je Bregović pozdravil tudi svoje rojake ter druge jugoslovanske brate in sestre: "Ima li naših." Temu je sledil glasen odziv množice.

Ta se je neprestano vrtela v zvokih uspešnic, kot so Ya ya ringe ringe raja, In the death car, Gas, gas, Ederlezi, Čaje šukarije in Mesečina, oboževalci pa so čisto "podivjali", ko so se slišali prvi takti skladbe Kalašnikov. Brega je ob tem pozval množico, naj ob vrhuncu omenjene pesmi namesto na juriš vzkliknejo "al attacco" (op. a. v napad). Na koncu dveurnega šova je Brega s svojim orkestrom na veselje italijanskih obiskovalcev zaigral še nekaj taktov italijanske himne in zimzeleno uspešnico Oh, bella ciao. Tudi potem ko je Bregović zapustil oder, se zabava ni končala, saj se je predvsem mlajši del občinstva do zgodnjih jutranjih ur vrtel ob balkanskih ritmih.

Prva trobenta lanske Guče na Krasu
Čeprav je bilo naslednja dva dni navzočih občutno manj obiskovalcev, zabava ni bila nič manj "udarna", saj je za glasbo poskrbela prva trobenta lanske Guče, Ekrem Mamutović, ki je nastopil skupaj s svojim orkestrom. Množica je odlično sprejela tudi nastop Shantela & Bucovine Club Orchestra, ki so prav tako postregli z balkanskimi ritmi, a v primerjavi z drugimi nastopajočimi nemški glasbenik te spaja tudi s tehno-, dance- in popritmi. Slovenske barve je drugi večer zastopala skupina Dej še'n litro brass band, za dodatno zabavo pa je poskrbel DJ Stoner.

Zadnji večer tridnevnega balkanskega praznika na Krasu je nastopil Dejan Lazarević, nastopili pa so tudi legendarni "trubač" Boban Marković s svojim sinom Markom in orkestrom ter italijanska zasedba RADIO ZASTAVA in DJ Ladies Collage.

Festival je bil zelo dobro organiziran, cene pa so bile glede na izbor glasbenih gostov nizke – prvi večer so obiskovalci za vstopnice odšteli 15 evrov (za stojišča), preostala dva večera pa je vstopnica znašala le pet evrov. Množica je bila nad izvedbo festivala navdušena, številni pa so že kovali načrte za obisk srbske Guče, ki bo letos potekala 51.

Guča na Krasu