Nuša je ponovila slavje izpred desetih let. Na lanskem festivalu Slovenska popevke je Marko Vozelj s skladbo Tukaj si, avtorjev Martina Štibernika, Marka Vozlja in Patrika Grebla, osvojil veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2011 za najboljšo skladbo v celoti. Leta 2008 pa je za skladbo Te ni prejel nagrado občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nuša je ponovila slavje izpred desetih let. Na lanskem festivalu Slovenska popevke je Marko Vozelj s skladbo Tukaj si, avtorjev Martina Štibernika, Marka Vozlja in Patrika Grebla, osvojil veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2011 za najboljšo skladbo v celoti. Leta 2008 pa je za skladbo Te ni prejel nagrado občinstva. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Šalehar - Hamo
Šalehar se je na Slovenski popevki pojavil v pričakovanju prvenca bluzovske-rockerske zasedbe Hamo & Tribute 2 love. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matevž Šalehar - Hamo
Hamo je v svoji karieri deloval v več skupinah - najprej ga opazimo kot pevca razvpite rockovske zasedbe Babewatch, ki sta jo ustanovila skupaj z bratom Miho Šaleharjem, pozneje pa smo ga opazili kot kitarista v bluzovski zasedbi Mojo Hand, kar je bil le še korak do Hamo & Tribute 2 love, kjer še vedno nastopa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Lea Sirk
Čeprav jih šteje šele 23, Lei Sirk udeležba na raznih festivalih ni tuja. Glasbenica, ki ji je preboj na glasbeno prizorišče uspel v Bitki talentov - leta 2006 je bila ena izmed finalistk v oddaji Spet doma -, nato pa je nase resneje opozorila na Emi 2010, ko je pela pesem Vampir je moj poet. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
katarina Mala in njena avtorska ekipa
katarina Mala (njeno pravo ime je Katja Verderber) je "mali šišenski poprček in nova pridobitev na slovenski glasbeni sceni", kot piše na njeni spletni strani. Svojo prvo pesem Ciao Ciao je izdala z Markom Gregoričem in kmalu sta podirala rekorde poslušanosti, zato sta sklenila, da bo njuno sodelovanje trajnejše. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Jubilejna izdaja festivala - ki je domači glasbeni zakladnici ponudil zimzelene uspešnice, kot so Mandoline, Poletna noč, Zemlja pleše -, je v ospredje znova postavila stare obraze, a svež veter je tokrat zapihal močneje.

Zlati slovenski popevki sta skladbi Ti prihajaš in Naj nama sodi le nebo

Nesporni ljubljenec občinstva Marko Vozelj je z interpretacijo Naj nama sodi le nebo znova potrdil svoj primat. “Po petdesetih letih, ko bodo spet organizirali kakšno retrospektivo, upam, da me bodo povabili in me dali na kakšen CD. V zadnjih petih letih res tri zmage. In očitno bom moral nanizati še kakšno, če bom hotel priti na kakšen nastop," je komentiral novo nagrado Vozelj. Tokrat ga je h končnemu cilju vodila naveza z Nušo Derendo in Matjažem Vlašičem (avtorjem glasbe), ki sta ga povabila k sodelovanju.

Derenda je po desetih letih tako uprizorila veliko vrnitev na festival. "Meni se vsakih deset let ‘ful’ dogaja. 2002 sem bila tu zmagovalka s skladbo Pesek v oči. Po desetih letih sem se vrnila na Slovensko popevko. Jaz sem se odločila, da bom šla uživat. Ta skladba mi je to dovoljevala, da lahko uživam in da ni bila prezahtevna. Čeprav tega ne moraš kar tako reči. Takšen festival ni kar tako, kot nekdo misli: ‘Aha, Nuša Derenda je znova prišla pobirat nagrade.’ Ne, ni tako. Ti se moraš skoncentirati, vaditi," je pojasnila Derenda.

Pevca z bogato kilometrino – tako v narodno-zabavnih kot zabavnih vodah – sta prvič združila skupaj moči. "Ni bilo tako enostavno. Vesela sem, da sva prepričala poslušalce, ker so oni pomembni. Rekli so nama, da sva delovala zelo zaljubljena. Ampak jaz pravim, da moramo biti pevci tudi malo igralci. Moramo znati zinterpretirati skladbo. Tudi glasovno mislim, da nama je zelo uspelo. Ni nama bilo pomembno, ali zmagava. Pomembno je bilo, da sva midva zmagala zase," je poudarila Derenda.

Nuša znova brez slavja
A podobno kot na Melodijah morja in sonca v začetku julija je bilo za Derendo tudi tokrat slavje kratko. Po zmagoslavju na Popevki jo je namreč čakal nastop na poroki v Ankaranu. "Ob enih zjutraj imam nastop," je povedala v smehu pevka.

Slavja po tekmovanju pa se je udeležil Šalehar. In čestitke so kar deževale. Vsi pa so si bili enotni: pesem je pisana za generacije, ki sledijo. "To je tista zmaga, ki mene še čaka, če bo pesem obstala. Dobil sem glas žirije, ampak to je pet ljudi. Tistih, ki bodo poslušali to pesem, je bistveno več. Če bo pesem ostala med ljudmi, da jo bodo interpretirali čez sto let, bo to zame največji uspeh. Tu smo, da delamo zgodovino, in ne da afne guncamo," je dejal Šalehar.

Zmagovalec po mnenju občinstva je nagrado odnesel že po prvem nastopu na festivalu. Podobno usodo pa sta si z njim sinoči delili še Lea Sirk in katarina Mala (ki je bila del souspeha pri nagradi za najboljše besedilo).

Lea prodira v ospredje
"Ko je skladba tvoja, ti ne more nihče nič reči. Ne more ti reči: ‘Ne, to smo si tako zamislili.’ Interpretiraš po svoje. Daš neka svoja čustva. Mislim, da je to odtehtalo zdaj vse," se je na koncu veselila priznanja Sirkova. Pevko smo sicer bolj kot v ospredju vajeni gledati v ozadju, saj pogosto posoja svoj glas različnim glasbenikom. In zakaj do zdaj ni svojim oboževalcem predstavila več svojega avtorskega dela? "Ker se je Lea morala najprej opogumiti (smeh). Vedno sem nekomu drugemu rekla: ‘Naredi, da mi potem ne bo treba reči, da mi tvoja stvar ni všeč.’ Sem pa zdaj pogum zbrala, ko sem prvič nastopila tako na televiziji in osvojila nagrado. Poslušalci pa boste odločili, ali je to za naprej ali ne," je bila mnenja Sirkova.

Katarina Mala želela nagrado, ki je ni bilo
Svoje razloge za slavje pa je imela tudi katarina Mala. Debitantka je na festivalu predstavljala pesem Zgoraj brez, za katerega je sprva mislila, da ga "konservativna nacionalka ne bo sprejela". "Besedilo je nastalo za Slovensko popevko. Nastalo je samo zase. Takrat, ko je prišlo, sem samo prepisal iz glave. Inspiracija pa je bila moja žena," je pojasnil pisec besedila Marko Gregorič.

A od vseh nagrad, ki so bile podeljene sinoči, si je katarina Mala želela tisto, ki je ni bilo. Za najboljšo debitantko. "Malo sem presenečena, da tega ni. Ker se mi zdi to zelo pomembna, za tiste, ki smo sveži. Ker je tukaj kar nekaj starih imen, ki že obvladajo to sceno. Tako da bi lahko kaj pripravili za nas mlade, ampak dobro. Meni je to, da sem bila zbrana na razpisu velika čast," je razložila pevka.

Potegnjena črta čez 50. slovensko popevko
Tudi brez nagrade za najboljšega debitanta je 50. izdaja Slovenske popevke v ospredje postavila prav novo moč. Predvsem na račun strokovne žirije. Občinstvo pa je znova ostalo z njo na nasprotnem bregu in svoje glasove znova podelila preverjeni formuli.

Kar trije izmed nagrajencev pa svojih skladb niso le interpretirali, marveč so sodelovali v njihovem kreativnem procesu. Tako Šalehar kot Sirkova sta se podpisala kot avtorja glasbe in besedila. Vozelj pa je prispeval besedilo za zmagovalno skladbo po mnenju občinstva.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov iz podelitve nagrad. V videih znotraj aplikacije časovni stroj pa smo zbrali izjave nastopajočih (z izjemo Anike Hrovat in Rudija Bučarja, ki sta se izmaknila naši kameri) na letošnji Slovenski popevki.