Raiven je na festivalu Popevka slavila prvič. Foto: Adrian Pregelj
Raiven je na festivalu Popevka slavila prvič. Foto: Adrian Pregelj

Raiven (njeno pravo ime je Sara Briški Cirman) je prepričala največ gledalcev in poslušalcev ter tako kot zmagovalka nasledila Evo Hren, ta je slavila leta 2019. Lani je festival zaradi pandemije covida-19 odpadel. Avtorica zmagovalne glasbe in besedila je Sara Briški Cirman, avtor priredbe pa Anže Rozman.

Raiven je po zmagi na festivalu Popevka 2021 povedala: "Želim si poiskati kakšne zelo posebne besede, ampak tako kot ve vsak zmagovalec in vsakdo, ki je napisal pesem, ki izhaja iz neke ranljivosti, da so občutki neopisljivi ter da sem zelo hvaležna in zelo presenečena."

Pet nagrad je podelila tudi strokovna žirija v sestavi Eva Hren (predsednica), Eva Boto, Alja Kramar, Leon Oblak in Žiga Pirnat. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Podaril si mi svoje srce v izvedbi Vudlenderjev. Nagrado za najboljšo priredbo je prejel Aleš Avbelj za skladbo Še bolj prav, ki so jo izvedli Okustični. Izvajalka in avtorica Veronika Kumar je bila za skladbo Solzam nagrajena kar dvakrat – za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca in za najboljšo interpretacijo. Veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti pa je prejel Gregor Ravnik za pesem Še ko te ni, te imam.

Zmagovalna skladba Popevke 2021: Volkovi - Raiven
Zmagovalna skladba strokovne komisije Popevke 2021: Še ko te ni, te imam - Gregor Ravnik

Večer glasbe, ki je potekal v studiu 1 TV Slovenija, je vodil Tilen Artač, ki je začetek popestril z imitacijami Staneta Mancinija, Janka Ropreta in Lada Bizovičarja. Na Popevki smo se po Artačevi zaslugi tako sprehodili skozi celotno obdobje slovenske popevke, vse od njenega nastanka do danes.

Tilen Artač kot Stane Mancini, Janko Ropret in Lado Bizovičar

Popevka bi sicer morala potekati že aprila, a so jo zaradi ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 prestavili na september.

Na odru se je zvrstilo enajst izvajalcev: Balladero (Marelice), Aleksandra Ilijevski & Goran Bojčevski kvartet (Pusti Me), Uroš Buh (Blizu), Okustični (Še bolj prav), Vudlenderji (Podaril si mi svoje srce), Gregor Ravnik (Še ko te ni, te imam), Veronika Kumar (Solzam), Tomaž Hostnik (Če imel bi moč), Raiven (Volkovi), Žiga Rustja (Ko padeš) in Lea Sirk (Zgodba za dva).

Rok Ferengja, ki je bil tudi uvrščen med nastopajoče, se ni predstavil. Kot so pojasnili v uredništvu Razvedrilnega programa TV SLO, je bila na predlog izborne strokovne komisije Popevke 2021 sprejeta odločitev, da se iz tekmovalnega programa festivala Popevka izloči ena od skladb, saj se je po naknadnem preverjanju ugotovilo, da za sodelovanje na festivalu Popevka 2021 ni izpolnjevala vseh zahtevanih pogojev.

Gregor Ravnik je prejel veliko nagrado strokovne žirije. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Gregor Ravnik je prejel veliko nagrado strokovne žirije. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Prijavilo se je 113 skladb

Strokovna komisija je ožji izbor pesmi izbirala med 113 prijavljenimi, sestavljali pa so jo zmagovalka Popevke 2019 Eva Hren, glasbenik in producent Martin Štibernik, glasbeni producent Rok Lopatič, predstavnik Glasbene produkcije RTV Slovenija, glasbena urednica Alja Kramar, predstavnica 1. programa Radia Slovenija, vodja službe ZKP RTV Slovenija Mojca Menart in urednik oddaj Aleksander Radić, predstavnik Razvedrilnega programa TV Slovenija, ki je nosilec projekta Popevka.

Popevka 2021

Prisluhnite še preostalim devetim skladbam.

Marelice - Balladero
Pusti me - Aleksandra Ilijevski in Goran Bojčevski kvartet
Blizu - Uroš Buh
Še bolj prav - Okustični
Podaril si mi svoje srce - Vudlenderji
Solzam - Veronika Kumar
Če imel bi moč - Tomaž Hostnik
Ko padeš - Žiga Rustja
Zgodba za dva - Lea Sirk