Zasedba Kiss deluje od leta 1973. Foto: EPA
Zasedba Kiss deluje od leta 1973. Foto: EPA

Uporaba vnaprej posnetih glasbenih vložkov je bila od nekdaj običajna pri popularni glasbi, v zadnjih nekaj letih pa se spremljevalni posnetki vse pogosteje pojavljajo tudi v drugih glasbenih žanrih, kjer to prej ni bila navada. Uporaba spremljevalnih posnetkov (backing track) glasbenikom omogoča predvsem enako kakovost koncertov čez celotno turnejo. Med zadnjimi skupinami, ki "grešijo," se je znašla tudi legendarna ameriška zasedba Kiss.

Znamčenje in zaslužki

"Vražji rogovi" so stalnica na rockovskih in težkometalnih koncertih. Foto: Pixabay

Rokovski veterani so pred desetletji popolnoma spremenili trženjski koncept glasbe tako, da so kot prvi uvedli prodajo različnega trgovskega blaga svojim oboževalcem. Od klasičnih majic pa vse do akcijskih figuric, kovčkov, stripov in celo kondomov. Blagovna znamka Kiss je zaradi tega zrasla v milijardni posel.

Znamčenje skupine je šlo tako daleč, da je basist zasedbe Gene Simmons skušal kot blagovno znamko zaščititi tudi "vražje rogove," znak, ki ga vidimo na tako rekoč vseh koncertih rokovskega žanra. Veliko pred njim je "rogove" populariziral Ronnie James Dio, prva pa jih je svetu pokazala Jinx Dawson iz skupine Coven. Simmonsovo vlogo so takrat brezkompromisno ovrgli.

Ko se pipica zapre

Finančni pritoki skupine so v zadnjih letih odvisni predvsem od koncertov v živo. Zasedba je zadnji album Monster izdala leta 2012, generacija, ki je živela in odraščala v obdobju kissmanije, pa denarja več ne zapravlja za akcijske figurice in stripe. Nove oboževalce si legendarna skupina zato na neki način pridobiva le na koncertih, ki pa še zdaleč niso tako udarni, kakor so bili v preteklosti.

Gene Simmons je skušal poznamčiti
Gene Simmons je skušal poznamčiti "vražje rogove". Foto: EPA

Glas Paula Stanleyja iz koncerta v koncert težje zadeva pravilne tone, zato so našemljeni rokerji izhod našli v vnaprej posnetih vokalih. Sicer njihovi nastopi zaradi tega zvenijo veliko boljše, vendar si je zasedba s tem nakopala negodovanje oboževalcev, predvsem pa ogorčenje glasbenikov.

Zapuščina "glamlegend"

Nekdanji član skupin Rainbow in Deep Purple Joe Lynn Turner je v preteklosti močno kritiziral glasbenike, ki si pomagajo s spremljevalnimi posnetki. Še posebej se je obregnil prav ob zasedbo Kiss: " Razumem, da nekateri glasbeniki potrebujejo računalniško pomoč, a mislim, da morajo koncerti potekati izključno v živo, to ljudje plačajo. Če uporabljaš spremljevalne posnetke, nisi iskren. To niso niti karaoke, zame je to goljufanje občinstva in navsezadnje goljufanje samega sebe." Dodal je, da prav nastop v živo loči "fanta od moža" in da je to merilo ločnica med povprečnimi in izvrstnimi glasbeniki.

Turner je prepričan, da si legende tako uničujejo zapuščino, predvsem pa je svetoval zasedbi, naj prenehajo, dokler so še razmeroma priljubljeni. "Ali niso zaslužili dovolj, da morajo početi to, kar počno? Verjetno bi bilo bolje, da prenehajo igrati v živo."