Gotye in Kimbra sta na račun skladbe Somebody That I Used To Know pobirala grammyja za grammyjem. Foto: Reuters
Gotye in Kimbra sta na račun skladbe Somebody That I Used To Know pobirala grammyja za grammyjem. Foto: Reuters
Jennifer Lopez
Največ pozornosti je bila deležna obleka Jennifer Lopez. Foto: Reuters
Taylor Swift
Serijo nastopov na Grammyjih je odprla Taylor Swift s skladbo We Are Never Getting Back Together. Vmes pa spregovorila tudi v angleškem naglasu, kar mnogi mediji že označujejo za njen odziv na razpadlo zvezo s pevcem One Direction Harryjem Stylesom. Foto: Reuters
Mumford and Sons
Album leta so posneli Mumford and Sons. Foto: Reuters
Fun.
Novinci leta so postali Fun.. Foto: Reuters
Poklon Bobu Marleyju
V ospredju pa so bila predvsem najrazličnejša sodelovanja med mladimi in izkušenejšimi glasbeniki in pokloni legendam, kot je Bob Marley (v izvedbi Bruna Marsa, Stinga in Rihanne). Foto: Reuters

Avstralski pevec belgijskih korenin Gotye je že pred neposrednim televizijskim prenosom veselo poziral pred fotografi. Domov je odnesel grammyja za najboljši alternativni album in najboljšo popizvedbo v duetu ali skupini za skladbo, ki sta jo izdala v sredini leta 2011 in se nato naslednje leto prebila med najbolj zaželene avdioizdelke - Somebody That I Used to Know (skupaj s Kimbro). Skupaj pa sta poskrbela tudi za posnetek leta.

Moda na Grammyjih pod drobnogledom:
Večer okusnega razkazovanja kože na Grammyjih

Pesem leta je postala oda najstniškemu pijančevanju - We Are Young zasedbe Fun, ki so postali tudi najboljši novinci.

Prevlado skupin na letošnji podelitvi pa je potrdilo zmagoslavje Black Keys in pevca Dana Auerbacha. Auerbach je prejel album za producenta leta, s Patrickom Carneyjem pa sta domov odnesla še nagrado za najboljšo rockskladbo, rockizvedbo in album.

Album leta je šel iz rok Adele v roke frontmana Marcusa Mumforda iz zasedbe Mumford and Sons. "Tako malo nas je (britanskih izvajalcev) in Grammyji so nas sprejeli," je dejal Marcus. Sicer pa se je za Adele nadaljevalo letos, tako kot se je končalo lani: britanska pevka je domov odnesla prvo nagrado večera za popsolo izvedbo skladbe Set Fire To The Rain.

Največji poraženec večera je z enim osvojenim grammyjem - od šestih nominacij - postal Frank Ocean, ki pa je pustil dober vtis po svojem nastopu.

Pečat pa je pustila tudi Kelly Clarkson v svojem zahvalnem govoru. "Zadržala sem se pri Mirandi Lambert. Iz tega bo nastala zgodba in pesem. Za kasneje, po alkoholu," se je smejala Clarksonova in nadaljevala: "Saj se samo šalim, otroci. Nervozna postanem, ko govorim pred ljudmi. Nisem vedela, da bom zmagala, ker sem bila tako vznemirjena, da sem v isti kateoriji kot Fun., katerih skladbo sem prirejala celo poletje. Žal mi je, toda obožujem vašo pesem. Mislim, da je izjemna. Obožujem Pink. Vse - Adele -, s katerimi sem bila skupaj v kategoriji. Miguel, ne vem, kdo za vraga si, ampak morava peti skupaj. Mislim, ljubi bog, to je bila najbolj seksi stvar, ki sem jo videla. Kaj? Skratka, najlepša hvala mojim prijateljem, družini, založbi in mojem menedžerju, Narvel, mojemu zaročencu, ki je tako seksi nocoj. Nisem mislila, da bom zmagala. Hvala vam!"

Prve nagrade - pred uradnim začetkom 55. podelitve glasbenih nagrad grammy so sicer šle v roke ljubljenke country (in po novem pop) občinstva Taylor Swift, r'n'b zvezdnicam Beyoncé in Rihanni ter raperjema Jay-Z-ju in Kanyu Westu (ki sta na koncu domov odnesla tri kipce).

Pred osrednjo podelitvijo, ki jo je začela prav Swiftova z nastopom ob svoji uspešnici lanskega poletja We Are Never Getting Back Together, so podelili gramofončke v več kot 60 kategorijah. Pevka je že pred podelitvijo prejela grammyja za sodelovanje s T-Bone Burnettom in The Civil Wars za skladbo Safe and Sound s sountracka Igre lakote: Arena smrti.

Znova prevlada Skrillexa
Trikratni lanski dobitnik grammyjev Skrillex je ponovil svoj uspeh. Domov je spet odnesel tri, med njimi tudi za najboljši elektronsko-plesni album (Bangarang). Med zanimivejšimi prejemniki grammyjev omenimo še člana legendarnih Beach Boys 70-letnega Briana Wilsona, ki je prejel grammyja za najboljši zgodovinski album (The Smile Sessions). Pevec se zdaj vrača v studio, o ponovni združitvi legendarne skupine pa je sinoči odvrnil: "Dvomim. Ne verjamem, da se bomo združili." V kategoriji najboljše težkorockerske/metalske zasedbe pa so slavili ameriški rockerji Halestorm.

Kraljica countryja je na Grammyjih znova postala Carrie Underwood, ki je prejela nagrado za najboljšo samostojno izvedbo in za najboljšo countrypesem Blown Away.
Nagrade v 81 kategorijah
Nagrade so podelili v 81 kategorijah, prireditev v Staples centru v Los Angelesu pa je vodil raper in dvakratni dobitnik grammyja LL Cool J. "Grammy ni le trofeja za razkazovanje, je uresničitev sanj," je poudaril v uvodnem nagovoru. Nagrado za življenjsko delo je dobil džezovski basist 75-letni Charlie Haden, ki ima na polici že tri grammyje.

Vrnitev Justina Timberlaka
Veliko pozornosti je vzbudila vrnitev šestkratnega dobitnika grammyja Justina Timberlaka, ki je po štirih letih spet nastopil na svečani podelitvi. Poleg Timberlaka so oder med drugim zasedli še Travis Barker, LL Cool J, Tom Morello, The Black Keys, Zac Brown, Elton John, Mumford & Sons, Chick Corea, Kenny Garrett, Kelly Clarkson, Black Keys, Fun, Alicia Keys, Frank Ocean, Taylor Swift in Carrie Underwood. V ospredju pa so bila predvsem najrazličnejša sodelovanja med mladimi in izkušenejšimi glasbeniki in pokloni legendam, kot je Bob Marley (v izvedbi Bruna Marsa, Stinga in Rihanne).

Pod drobnogledom modne policije
Poročali smo, da je televizijska postaja CBS vsem zvezdnikom in zvezdnicam, ki so se udeležili podelitve nagrad grammy, poslala sporočilo, v katerem je zahtevala, naj se na podelitvi pojavijo v primernih oblačilih. "Prosimo vas, da pokrijete vse dele telesa, da ne kažete zadnjic, prsnih bradavičk in genitalij. Obleka, ki preveč razkriva, ni sprejemljiva," so zapisali pri CBS-u, ki je prenašal podelitev nagrad. Prva večja kršiteljica "zakona" - Jennifer Lopez.

ALBUM LETA:Babel – Mumford & Sons
PESEM LETA:We Are Young - FUN. feat. Janelle Monáe
POSNETEK LETA:Somebody That I Used to KnowGotye feat. Kimbra
NAJBOLJŠI NOVI IZVAJALEC:FUN.
.
POP in ELEKTRONSKA PLESNA GLASBA
Pop soloizvedba:Set Fire to the Rain (izvedba v živo) – AdelePopizvedba dueta ali skupine:We Are Young - FUN. feat. Janelle Monáe
Popvokalni album:StrongerKelly ClarksonPopinstrumentalni album:Impressions Chris Botti
Plesni posnetek:BangarangSkrillex & SirahElektronski/plesni album:BangarangSkrillex
Tradicionalni popvokalni album:Kisses on the BottomPaul McCartney
.
R & B in RAP
R & B-skladba:Adorn - Miguel PimentelR & B-album:Black RadioRobert Glasper Experiment
R & B-izvedba:ClimaxUsherTradicionalna R & B-izvedba:Love on TopBeyoncé
Raperska izvedba:Ni**as in ParisJay-Z & Kanye WestRaperska skladba:Ni**as in ParisJay-Z & Kanye West
Raperski album:Take CareDrake
Rapersko sodelovanje:No Church in the WildJay-Z in Kanye West feat. Frank Ocean & The-Dream
Urbani album:Channel OrangeFrank Ocean
.
ROCK IN METAL
Rockizvedba:Lonely Boy – The Black KeysRockskladba:Lonely BoyThe Black Keys
Rockalbum:El CaminoThe Black KeysMetalna izvedba:Love Bites (So Do I)Halestorm
Alternativni album:Making MirrorsGotye
.
COUNTRY
Countryskladba:Blown AwayCarrie UnderwoodCountryalbum:UncagedZac Brown Band
Country soloizvedba:Blown AwayCarrie UnderwoodCountryizvedba dueta ali skupine:Pontoon Little Big Town
.
DŽEZ
Improvizirana džezovska solaža:Hot HouseGary Burton & Chick CoreaDžezovski vokalni album:Radio Music SocietyEsperanza Spalding
Džezovski inštrumentalni album:Unity BandPat Metheny Unity BandLatinski džezovski album:¡Ritmo!The Clare Fischer Latin Jazz Big Band
Džezovski album skupine:Dear Diz (Every Day I Think of You) Arturo Sandoval