Raper trenutno čas preživlja na koncertnih odrih in v snemalnem studiu, kjer pripravlja novo ploščo za jesen. Foto: MMC RTV SLO
Raper trenutno čas preživlja na koncertnih odrih in v snemalnem studiu, kjer pripravlja novo ploščo za jesen. Foto: MMC RTV SLO
Edo Maajka
Njegovi nastopi temeljijo na velikih uspešnicah, ki jih je ustvaril v preteklosti, seveda pa ustvarja tudi nove. Foto: MMC RTV SLO
Edo Maajka
Zaradi svoje ljubezni je razpet med Zagrebom in Tel Avivom. Foto: Kino Šiška
Edo Maajka
Njegov novi album bo na police prišel 1. novembra, napoveduje raper. Foto: MMC RTV SLO
Edo Maajka
Zaradi njegove ljubezni trpijo predvsem oboževalci, saj ima manj nastopov. Foto: Društvo Kapa

Aprila se je Edo Maajka poročil z Izraelko Lilah ter dokončno zapečatil svojo ljubezen do nje in njene hčerke. To je vplivalo predvsem na njegove nastope. "Imam jih veliko manj. Kadar pridem za dva, tri mesece, nastopam in delam," je priznal vedno nasmejani raper. Njegov dom je še vedno - kot pravi sam - Zagreb, kamor se rad vrača. "Ampak povsod nastopam in vsako občinstvo je odlično. Od Zagreba do Černobila," je dodal raper.

Več si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Vidimo vas vedno manj. Kje ste zadnje čase?
Ves čas nastopam. Malo v Makedoniji, malo v Slovenji, malo v Bosni, malo na Hrvaškem, malo v Srbiji in malo v Avstriji. Tu sem ves čas, a nimam močne skupine za stike z javnostjo. Ampak ljudje me poznajo (smeh). Zdaj snemam novo ploščo. Bite, ki so mi všeč, trenutno jemljem od producenta in jih dodajam svojim besedilom. Trenutno sodelujem z mladim producentom iz Sarajeva, ki skrbi za to, da bo plošča dobra.

Omenili ste, da nastopate povsod, zato sledi klišejsko vprašanje: kje pa najraje?
Ne morem zdaj nekaj izpostaviti. Pravzaprav so moji najboljši koncerti v Makedoniji in Sloveniji. Ampak v Makedoniji je norija. Sam nisem mogel verjeti, ko sem prišel tja. Ampak povsod nastopam in vsako občinstvo je odlično. Od Zagreba do Černobila.

Kako vpliva na vaše nastope to, da ste razdvojeni med Izraelom in Hrvaško? Pred kratkim ste se namreč poročili s svojo ljubeznijo, ki živi tam.
Vpliva. Imam jih veliko manj. Kadar pridem za dva, tri mesece, nastopam in delam. Ne morete pa me rezervirati za kar koli. Ampak vse se da organizirati.

Tudi tam nastopate?
Ne. Tam uživam v anonimnosti. Se sprehajam po ulicah. Imam svojo družino.

Kako pa se Izrael razlikuje od držav nekdanje skupne države?
Zelo. Tam so ljudje z bosansko miselnostjo, toda z delovnimi navadami, kot jih imajo Slovenci in Avstrijci. Veliko je slabih strani. Tako kot povsod drugje. Gre za versko žarišče, kjer se mi zdi, da so vere prisotne samo za to, da razdružujejo ljudi. Ampak če potegnem črto, imam tam družino, nekaj prijateljev. Toda tam ne nastopam.

Kje je vaš dom?
V Zagrebu. Tam sem tudi odrasel.

Od dneva, ko ste se preselili v Zagreb in tam začeli svoje prve raperske korake, do danes se je veliko spremenilo. Koliko pa se je spremenilo v vaši glasbi in razmišljanju?
Seveda. Človek ne more imeti iste matrice z istim zvokom in besedili. Bilo bi neumno. Na novem albumu imam šest matric, ki se popolnoma razlikujejo od vsega, kar ste lahko do zdaj slišali od mene. Kar se tiče besedil, pa se nekatera spreminjajo, nekatera pa ne. Na žalost se tista s socialno noto ne spreminjajo. Naša družba se ne spreminja. Zelo počasi se uči in počasi napreduje. Polno je nacionalizma, nadzora politikov, vere. Ljudje so depresivni, saj ne vidijo izhoda. Želijo si neko dobro politično opcijo, ampak teh je malo. Vsak človek, ki pride v politiko, da bi nekaj naredil, se v obdobju od dveh do treh mesecev spremeni. Nacionalizem in nadzor sta postala tako močna - izvor denarja.

Kaj pa je prava opcija?
Prava opcija je izobrazba. Več ko veš, bolj si prepričan o sebi in težje te ukanejo. Težje te žejnega peljejo čez vodo. Upam, da bo izobraževalni sistem v državah nekdanje Jugoslavije še boljši, ker to potrebujemo. To je vse boj. Vesel sem, da lahko vsaj malo prispevam k temu boju.