Dobitnik srebrnega levčka Raphael Gualazzi odhaja v Dűsseldorf. Foto: EPA
Dobitnik srebrnega levčka Raphael Gualazzi odhaja v Dűsseldorf. Foto: EPA
Raphael Gualazzi
Gualazzi velja za 'nesramneža v dobrem in slabem smislu besede'. Foto: EPA
Toto Cutugno
Italija je na Evroviziji nazadnje zmagala leta 1990, ko je njihove barve zastopal Toto Cutugno s skladbo Insieme. Foto: EPA

61. festival Sanremo ni postregel le z zmagovalcem in dobitnikom zlatega levčka - simbolom mesta San Remo - ki ga je prejel pesnik in italijanska legenda kantavtorstva Roberto Vecchioni, ampak tudi s potnikom na Evrovizijo, ki je hkrati najboljši mladi up in prejemnik nagrade kritikov Mie Martini letošnjega italijanskega festivala Raphaelom Gualazzijem. "On je velik talent na klavirju. Pri 14 letih je bil vabljen, da igra v ZDA in podobno. Izdali so ga na kompilacijskih albumih skupaj z Diano Krall, Norah Jones in z različnimi znanimi glasbeniki. Vabili so ga v Kanado na festivale, imel je zelo nenavadno pot celo za italijanskega džezista," je v pogovoru po letošnjem Sanremu povedal Flego.

"Začuda med to svojo kariero on pravi, da mu je všeč navadno igranje klavirja, všeč mu je ragtime, vendar v nobenem temu žanru se ne najde tako striktno, da bi samo to preigraval. Išče neko svojo vmesno pot. Kot mlad izvajalec je malo nesramen do svojih vzornikov, velikanov teh žanrov, si je sam našel neko svojo pot," ga je opisal Flego.

Odločitev o slovenskem potniku na Evrovizijo bo padla 27. februarja.
Poglejte si vrstni red nastopajočih.

Proslavil se je s priredbama
Gualazzi je pozornost širše javnosti pridobil s priredbo pesmi legendarnih Fleetwood Mac Don't Stop, ki mu je bila preprosto všeč, zato se je lotil predelave. Njegova druga uspešnica pa je postala džezovska skladba, ki mu jo je zmiksal neki italijanski didžej. "Dve stvari čisto na drugih poljih," je strnil Flego.

Klaviaturist in skladatelj v Italiji ni veliko ime
"Gualllazi je poznan po tem hitu, vendar ljudje ne vedo, da je to on. Če rečeš to ime, je nekaj precej bizarnega. Pa tudi med džezisti. Ti so včasih precej puristično usmerjeni v tem smislu. On je, kot je sam rekel, nesramen v dobrem in slabem smislu besede, ampak je tako velik talent, da kjer koli se pojavi, da zbudi spoštovanje in čisto takšno človeško simpatijo," je objasnil komentator in voditelj nove glasbene oddaje na TV Slovenija - Effe's Inferno.

Italija je nazaj!
Glasbenika, rojenega leta 1981, zdaj čaka nov preizkus - Evrovizija, kjer se bo predstavil z zmagovalno pesmijo Follia d'Amore. Italija se po 13 letih vrača na Evrovizijo. Sosedje so na Evroviziji prvič sodelovali leta 1956 in na izboru zmagala dvakrat, nazadnje leta 1990, ko je državo zastopal Toto Cutugno s skladbo Insieme: 1992. Od leta 1997 pa so bili na dogodku, ki vsako leto pred tv-zaslone pritegne milijone gledalcev, odsotni. Med razlogi so odgovorni navajali finančne težave in pomanjkanje zanimanja med italijanskim občinstvom.

"Pozornost je velika, ampak se mi zdi, da v najbolj pristnem smislu besede, on o tem niti ne razmišlja, ampak enostavno igra klavir in igra to, v čimer uživa. Če smo našli kdaj na Sanremu kakšnega zanimivega izvajalca, je to, recimo, on. Pred leti so bili kakšni izvajalci, kot je bila Areeza, ki so bili videti nenavadno, so imeli ta lik odbitega umetnika, ampak pozneje smo izvedeli, da so to založniki spretno zložili skupaj," je razložil Flego in dodal, da v tem primeru ni tako.