Legendarni kantavtor je imel po koncu izbora največji nasmeh na obrazu. Slavil je kar z 48 odstotki glasov ljudstva. Drugo mesto je s 40 odstotki glasov so osvojili Moda' in Emma, tretje pa Al Bano z 12 odstotki. Foto: EPA
Legendarni kantavtor je imel po koncu izbora največji nasmeh na obrazu. Slavil je kar z 48 odstotki glasov ljudstva. Drugo mesto je s 40 odstotki glasov so osvojili Moda' in Emma, tretje pa Al Bano z 12 odstotki. Foto: EPA
Gianni Morandi, Elisabetta Canalis in Belen Rodriguez
Manjši spodrsljaj celotnega festivala pa so bili voditelji. 'Mislil sem, da bom na začetku rekel, da sta voditeljici tako tako in sovoditelj zanimiv. Morandi se je iz očitne treme v prvem večeru razvil v solidnega krmarja skozi finalni večer,' je dejal Flego, ki ga je popolnoma razočarala 'lesena' Elisabetta Canalis. Presenetila pa igralka argentinskega rodu Belen Rodriguez, ki je bila 'precej sposobnejša od klišejskega mnenja 'tuja lepotica, ki zna spregovoriti nekaj italijanskih besed, ampak je tako lepa, da ji oprostimo'. Foto: EPA
Gianni Morandi in Avril Lavigne
'Gianni Morandi je imel večkrat v karieri ta imidž preprostega dečka iz province, ki spregovori malo besed, ki je dobrega duha in ki dobronamerno razmišlja. Tisti, ki ga poznajo osebno, pravijo, da je precej oster poslovnež, ampak ta del njegove preprostosti dejansko drži. Sanremski oder zahteva kar precejšnje voditeljske sposobnosti. Standardi, ki so jih postavili ljudje pred njem, niso nizki in mislim, da jim Morandi večkrat ni bil kos,' je bil mnenja Flego. Foto: EPA
Gianni Morandi
V finalnem večeru je nekdo iz tehničnega dela RAI-a želel razložiti, kako glasovati, in prebral nekaj listov, ki jih ne bi smel. Prebral je, kakšni so trenutni izidi glasovanja ljudstva, in je razkril, da je bili Vecchioni v prednosti. Foto: EPA
Take That
Festival je zaznamoval tudi spor voditelja Sanrema s pevcem Robbijem Williamsom. 'Ta škandal s Take That pa zgolj kaže to, da zvezdniški spori znotraj skupine še zdaleč niso rešeni. Še zdaleč niso taki prijatelji, kot naj bi bili. Še zdaleč niso oni tako uigrani in opeti, kot naj bi bili. To smo tudi imeli možnost opaziti, ko so grozljivo 'fušali' in ta lik zvezde Robbija Williamsa v primerjavi z drugimi, za katere niti ne vemo, kaj so delali, ali so imeli navadno službo do malo prej, se mi zdi, da je nekaj, kar ne bo privedlo do srečnega konca, kljub velikim denarjem,' je povedal Flego. Foto: EPA

Proslavil pa je glasbenika, ki "prihaja z drugega planeta", in legendo kantavtorstva, ki je nagovarjal srca poslušalcev.

Veliki zmagovalec in dobitnik zlatega levčka - simbola mesta San Remo - je postal Roberto Vecchioni, italijanski pesnik in legenda kantavtorstva. "Napisal je besedilo, ki se emocionalno dotakne vsakega. Mislim, da celo taki, ki ne razumejo italijanščine, vidijo, da je nekaj na tem, da je neka emocija. In tudi ta njegova misel: 'Dajmo braniti človeštvo, pa četudi to pomeni, da je ostal en sam človek živ na planetu. In dajmo si vedno reči ljubezen, ker ljudje smo ljubezen.' Mislim, da je to nekaj najbolj plemenitega, kar lahko najdemo v vsaki poeziji. V tem smislu sem zadovoljen zanj, veliko bolj kot za kakšnega drugega izvajalca," je 61. zmagovalca Sanrema pokomentiral Flego.

Odločitev o slovenskem potniku na Evrovizijo bo padla 27. februarja.
Poglejte si vrstni red nastopajočih.

Chiamami ancora amore (Še mi reci ljubezen) po besedah Flega morda ni najbolj sodobna, najbolj radijska pesem na letošnjem festivalu, največja uspešnica. Je pa ena, ki se jo bomo skozi leta spominjali. "Zmagovalec je za moje pojme napisal pesem, ki ima vse lastnosti klasične italijanske pesmi, 'canzone'," je dejal Flego.

Brez (zdravega) balasta ni šlo
Po besedah Flega je bilo nekaj dobrih pesmi, ki se bodo radijsko dobro predvajale. Primer je pesem od Giusy Ferreri. Bilo je nekaj zelo vsebinsko močnih, kot je bila Al Banova in kot je bila zmagovalna pesem. Bilo pa je tudi veliko balasta. "Morda ne tistega najbolj kičastega, popevkarskega balasta, ampak takšnega malce nenavadnega, bolj zdravega balasta, a še vedno balasta," je pojasnil Flego.

Zmagovalec Evrovizije postavljen v ozadje
Nekje sredi samega izbora zmagovalca letošnjega Sanrema so se organizatorji odločili sporočiti ime zmagovalca, za katerega so že prej napovedovali, da ni nujno, da bo tudi dobitnik zlatega levčka. "Do scenosleda, ki smo ga prejeli dvajset minut pred oddajo, nismo nič vedeli, ali bodo sploh razglasili to evrovizijsko pesem ali ne. Omenili so. In potem na scenosledu v eni točki je pisalo: RG-zmagovalec nastopa še enkrat. Spodaj pa je pisala le ena beseda Evrovizija, to je tudi vse, kar smo vedeli. Na licu mesta so to vse izpeljali," se je spominjal Flego.

Petčlanska strokovna žirija je odločila, da v Dűsseldorf potuje skladba Follia d'amor komponista, pianista in pevca Raphaela Gualazzija. "Sramežljiv, precej neposreden, zaljubljen v ta svoj klavir in posebnež v najboljšem pomenu besede - iz tega vidika sem prepričan, da ne bo šel iskat evrovizijske pesmi. Niti razmišljal o izdelavi česa drugega, kot pesmi, ki mu je očitno pri srcu," je zmagovalca, ki je pred desetimi meseci gostoval v Flegovi oddaji na Radiu Koper, opisal voditelj.

Treba je znova vzpostaviti vez med festivaloma
Vendar Italijani in Evrovizija še nekaj časa ne bodo tako povezani, kot so bili pred 13 leti ali še prej. "Italijani morajo najprej vpeljati nazaj misel, da se Italija pridružuje nazaj. Jaz imam občutek, da je šlo za eno napako v kalkulaciji, ki se je na koncu dobro izšla. Ta svet zmagovalcev resničnostnih šovov, ki so lani kraljevali na festivalu in se je zaradi njih razburjal orkester, ko je razmetaval s svojimi notami in jih raztrgal v znak protesta, ni zmagal, četudi ima silno podporo ljudstva," je pojasnil Flego.

Italijani tako ne pošiljajo na Evrovizijo nenavadneža, posebneža, ampak točko presenečenja. "Iskreno povedano, če pomislim, kakšni so evrovizijski izvajalci, ki prihajajo iz nekdanjih Sovjetskih držav, z Malte in iz Turčije, ter vidim tega mladega talentiranega džezpianista tam vmes. Se mi zdi, kot da bo na Evroviziji pristala vesoljska ladja."

Flegu se že zdi, da morajo z letošnjim potnikom na Evrovizijo Italijani počasi narediti nazaj to povezavo, da iz Sanrema prihaja tudi vstopnica za Evrovizijo in da sta festivala povezana. "Danes sta voditelj in direktor televizijske mreže govorila o stvareh, o katerih 13 let niso sploh govorili, o katerih je bila popolna medijska tišina in bodo ta preskok zelo počasi naredili. Sem pa videl, da so se že potrudili s televizijsko reklamo, in to pomeni, da podpora vsekakor bo, ni zaletav eksperiment," je povedal Flego.

Zmagovalci resničnostnih šovov, ne, hvala
Celotni festival letos ni bil postavljen tako, da bi lahko v ospredje prišli zvezdniki resničnostnih šovov. Tudi produkt tovrstnih šovov Giusy Ferreri je nastopila s pesmijo popolnoma drugačnih avtorjev in z drugačnim zvokom. "Mislim, da so mogoče sami stisnili na zavoro s tem. Mislim, da je tista scena z orkestrom lahko ostala v naših spominih kot televizijsko zanimiva, ampak organizatorjem festivala in tistim, ki jim je mar za to veliko težo, ki ga nosi ime Sanremo, ni čisto vseeno. Mislim, da je to nekaj pomenilo. Nekje so naredili neki jez. Ne popolno blokado. Jez," je razložil voditelj.

To, da so izglasovali enega velikega kantavtorja, je za Flega dokaz, da v Italiji k sreči še vedno obstajajo dovolj močni liki, dovolj močne korenine, da takrat, ko spregovorijo, ljudje prisluhnejo. "Roberto Vecchioni je eden izmed njih. Pri nas nimamo prav veliko teh, ampak to je podobno kot da bi rekel, da bomo zmagovalca kakšne bitke talentov postavili ob bok Vladu Kreslinu. Govorimo o dveh različnih svetovih in dveh različnih težah ter kredibilnostih. In vmes je še ne zamerljivo dejstvo, da nekatere pesmi pač govorijo ljudem neposredno v srce, in to je bila takšna pesem," je primerjal in ugotavljal Flego.