Koncert Killersov navadno postreže z velikim šovom, ki ga čedalje bolj suvereno vodi karizmatični in glamurozni frontman Brandon Flowers. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Koncert Killersov navadno postreže z velikim šovom, ki ga čedalje bolj suvereno vodi karizmatični in glamurozni frontman Brandon Flowers. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Karte so na prodaj po 21,70 evra. Foto: Mobitel
Na Hipodromu Ljubljana upajo, da bo končno na velikanskem prostoru ob robu Ljubljane zaživelo še kaj drugega kot le konji. Foto: Hipodrom
Na radijskih valovih je že skorajda zlajnanega Humana že zamenjal drugi singel, Spaceman.
Killersi bodo tudi v Ljubljano s seboj privlekli tono opreme, med katero sodijo tudi obvezne umetne palme, nekakšen trade mark zadnjega, bolj 'popi' albuma. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poskušali so že mnogi - med drugim tudi Marilyn Manson in Michael Jackson, a uspelo ni nobenemu. Napolniti hipodrom v Stožicah. Kaj napolniti, zgolj nastopiti tam.



Nekoč koncert, danes le postanek za gorivo
"V Ljubljani so nastopili Queeni na vrhuncu svoje slave, Frank Zappa, ko je bil top, Bob Dylan, ko je imel svojo odmevno turnejo, Tina Turner, Sexpistols reunion ..., zdaj pa je treba na ta hip popularne skupine na Hrvaško," razlaga glasbeni poznavalec in kritik Miroslav Akrapović.

Vsi, ki so trenutno "in" in ob tem malce oddaljeni od mainstreama, namreč v zadnjih letih vztrajno zaobidejo Ljubljano, ustavijo pa se pri sosedih v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem - od Arctic Monkeys, Yeah Yeah Yeahs, Editorsov, Brucea Springsteena ... Killersi tako predstavljajo upanje, da bi kot svetovno popularna skupina, ki polni stadione, pobira nagrade in navdušuje tako radijske poslušalce kot kritike, (spet) sprožila trend koncertov v Sloveniji.

Začetek novega obdobja?
Na tiskovni konferenci smo tako lahko slišali od navdušene predstavnice Hipodroma Stožice, da upa, da se bo zdaj začelo na hipodromu dogajati še kaj drugega kot le konjske dirke in da se bodo opogumili še drugi organizatorji, glasbeni novinarji so se hrepeneče spominjali časov Ljubljane kot koncertne prestolnice, mobitelovci pa se nadejajo, da bo Itak Džafest le prvi izmed mnogih.

MMC je obiskal koncert Killersov v Münchnu. Reportažo si preberite tu.


Priprave za veledogodek so mrzlične in velikopotezne, kot se za tak dogodek spodobi, čeprav nam predstavnica organizatorjev Vesna Stanič ni hotela zaupati številke do zdaj prodanih vstopnic: "Večino kart smo tako ali tako podelili, strahu, da koncerta ne bo, pa ni."

In kako bo videti vse skupaj? 20 vhodov, poostreni varnostni ukrepi, izredna prometna ureditev, posebni avtobusi, ki bodo skrbeli za dovoz obiskovalcev, 22 x 16 metrov velik oder, posebno "deluks" zaodrje za Killerse in posebno za slovenske predskupine, 5-dnevne priprave Hipodroma, pri katerih bo sodelovalo 400 ljudi ... Prevelik zalogaj za majceno, spektaklov nevajeno Slovenijo? Staničeva in predstavnik varovalne službe G7 trdita, da ne.

In čast igranja pred Killersi gre ...
In ker "fest" ne bi bil "fest", če bi se organizatorji zadovoljili "le" s koncertom Killersov, so danes obelodanili imena treh predskupin, poleg tega pa izvedli še velik natečaj mladih neuveljavljenih izvajalcev, med katerimi bodo izbrali srečneža, ki bo skupaj s trojico večdesettisočglavo (upajmo vsaj) množico ogreval pred Brandonom Flowersom & co. Vsa imena so že znana. Rockerji Dan D, didžejevska skupina RDYO in indie rockerji NON (nekdanji Ksiht), poleg njih pa še zmagovalec natečaja (finalisti so Hrošč, Eskobars in Sphericube) so tisti, ki jim bo dano krstiti Stožice.

Na naše pomisleke o izboru (Dan D s ta hip najodmevnejšim slovenskim albumom se zdijo malce preveč na prvo žogo) nam je Staničeva odgovorila, da so pri Mobitelu naredili nekakšen izbor do deset imen skupin, ki ta hip koncertirajo (Siddharta, denimo, tako sploh v izbor ni prišla) in so glasbeno združljive s Killersi, nato pa izbor poslali Američanom v preposlušanje. Na koncu so odločili oni.

Vse skupine so izjavile, da jim je nastopiti kot predskupina velikanom, kar Killersi kljub pomislekom nekaterih (beri: tistih, ki mislijo, da je do amena predvajan Human njihova edina uspešnica) nedvomno so, velika čast in priložnost za promocijo. Kar v časih, ko na lestvicah prodajanosti vlada instant pop, vedno pride prav.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si