Februarja 1993 je voditelj Jure Longyka v studio Radia Študent ob izidu nove plošče povabil Sokole Petra Lovšina. S seboj so prinesli akustične kitare in odigrali nekaj pesmi. Recept se je ponujal sam od sebe: vodena oddaja z glasbenimi gosti, ki glasbo izvajajo živo, ob njej pa se pogovarjajo, prerekajo, kramljajo in se imajo lepo, na začetke danes legendarne oddaje spominjajo na Valu 202.

Oče Izštekanih, Jure Longyka. Foto: SOJ RTV SLO
Oče Izštekanih, Jure Longyka. Foto: SOJ RTV SLO

Januarja 1998 so Izštekane prvič izvedli na Valu 202, gost prelomne oddaje je bil Magnifico. Do danes so jih izpeljali več kot 300, več kot 30 nastopov pa je izšlo tudi v obliki albuma. Posebna značilnost Izštekanih je, da izvajalci repertoar posebej za oddajo obogatijo, predrugačijo, izštekajo. Spremenijo zvok, aranžmaje, povabijo gostujoče glasbenike, obudijo stare skladbe, predstavijo čisto nove ali predelajo pesmi drugih. Brez žanrskih in drugih omejitev.

Sokoli (1993) - posnetek prve oddaje na Radiu Študent

In tako bo tudi nocoj, na praznovanju 30-letnice. Jure Longyka je k sodelovanju povabil 15 glasbenih izvajalcev, od takih, ki so se prvič izštekali že pred tremi desetletji, tistih, brez katerih si takega praznovanja ni mogoče zamisliti, in tudi takih, ki v Izštekanih sploh še niso nastopili: Silence, Vlado Kreslin, Urša Mihevc iz Fed Horses, Gregor Strasbergar iz skupine MRFY, Hamo, Boris Kokalj iz skupine Kokosy, Jure Lesar, Klemen Klemen, Jardier, Vazz, Tomi M iz Siddharte, Severa in Gal Gjurin, Slon in Sadež, Saša Vipotnik iz skupine AKA Neomi in Borut Marolt iz skupine Niet.

Vsak bo izvedel dve skladbi, za spremljavo pa bo poskrbela 17-članska glasbena zasedba Smrdel Brothers Collective, ki se je zbrala posebej za to priložnost. "Peljala nas bo od pretanjenih, minimalističnih izštekanih trenutkov do veličastnih eksplozij, manjkala ne bodo tudi godala, trobila, pihala," napovedujejo organizatorji in dodajajo, da so izvajalci posebni program koncerta skupaj z Juretom Longyko in glasbenim uredništvom Vala 202 pilili več kot šest mesecev. Zasedbo vodi basist Peter Smrdel, za dodatne aranžmaje je poskrbel skladatelj Leon Firšt.

Ko se izštekamo ...

Zagotovo bodo torej tudi tokratni Izštekani pred občinstvom nekaj posebnega. Kot je znano, so prvi tovrstni koncert pripravili pred 10 leti, od takrat pa je dogodek vsako leto razprodan skoraj v hipu. Letos so ga skoraj razprodali, še preden je Longyka sploh razkril nastopajoče. “Seveda so Izštekani narejeni za občinstvo in ta odziv pomeni veliko. Največ pa pomeni odziv glasbenikov na povabilo. Ta je dokaz, kakšno delo, kakšen kapital smo skupaj z njimi z leti prigarali. Nastopiti v Izštekanih nekaj pomeni. Vsi se na oddajo pripravijo več kot resno in v njej dejansko presegajo sami sebe," o odzivu na žive koncerte Izštekanih pravi Longyka.

Ob tem pa poudarja še: "Biti zraven pri nastajanju mejnikov v slovenski popularni glasbi, na neki način temu botrovati, je velik privilegij. In ena najlepših stvari, ki so se mi zgodile v življenju.”

Izštekanih 30, posnetek