Jaka Kopač in Danny Grissett
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Jaka Kopač velja za enega najboljših slovenskih džezovskih saksofonistov. Šolal se je v tujini, najprej na glasbeni akademiji v Gradcu, nato še na džezovskem oddelku Sibeliusove Akademije v Helsinkih. Sodeloval je pri različnih evropskih in svetovnih projektih: European Movement Jazz Orchestra, European Jazz Orchestra, New School Jazz Orchestra in Umo Big Band. Igral je tudi s številnimi izjemnimi glasbeniki: Jimmyjem Owensom, Jonathanom Blakom, Dougom Hammondom, Vincentom Archerjem, Boškom Petrovičem, Benitom Gonzalesom, Duškom Gojkovićem in Dannyjem Grissettom. Že v času šolanja je Jaka Kopač izdal avtorski prvenec z naslovom Almost There. Drugi avtorski izdelek z naslovom Present Thoughts je izšel leta 2015.

V Los Angelesu rojeni pianist in skladatelj Danny Grissett je klavir vzljubil že pri rosnih petih letih. Leta 2003 se je preselil v New York, kjer je sodeloval s številnimi glasbeniki iz sveta džeza: Vincentom Herringom, Nicholasom Paytonom, Jeremyjem Peltom in Vanesso Rubin. Veliko je nastopal tudi s svojo triozasedbo. Prvi album z naslovom Promise je izdal leta 2006, do danes pa jih je nanizal še pet: Encounters (2007), Form (2008), Stride (2011), The In-Between (2015) in Remembrance (2017). Je eden najbolj zaželenih pianistov na newyorških in mednarodnih džezovskih odrih. Zelo cenjen pa je tudi kot pedagog, trenutno poučuje in živi v Evropi, na Dunaju.

Uvodoma sta glasbenika v Prvi vrsti predstavila Grissettovo avtorsko skladbo z naslovom Lament for Bobby, sledili sta skladbi We See (T. Monk) in It’s easy to remember but hard to forget (R. Rogers, L. Hart), za konec pa še Thunder, katere avtor je Jaka Kopač.