Evi Seitanidou, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Evi Seitanidou, foto: Radio Prvi/Tone in Natan Jurca
Radio Prvi in Druga godba

Prvi program Radia Slovenija je glavni medijski partner festivala Druga godba. Poslušalke in poslušalci so lahko v neposrednem prenosu spremljali uvodni koncert špansko-italijanskega dua Raül Refree in Maria Mazzotta ter grškega dua Kadinelia, ki je nastopil v Studiu 13 v oddaji Prva vrsta, posneli pa bodo tudi koncerte portugalske pevke Marize, Vieuxa Farka Toureja in Marshalla Henryja.

Duo Kadinelia sta Evi Seitanidou in Thanasis Zikas. Glasbene ideje, ki temeljijo na grški ljudski glasbi, sta začela prepletati in raziskovati leta 2014. Rezultat tega raziskovanja je njuna edinstvena zvočna podoba, ki jo gradita z vokalom, kitaro, liro, posebnimi dudami iz Mezopotamije (tsabouna), tudi z beatboxom in elektroniko. Njuna želja je posredovati grško izročilo skozi prizmo sodobnih glasbenih prijemov.

Oba z glasbo veže družinska tradicija; Evi je odraščala ob družinskem petju, Thanasisa, ki med drugim izdeluje tudi unikatne instrumente, pa je v petje in pisanje skladb usmeril oče George Zikas. Za izbiro imena Kadinelia ju je navdihnila posebna vrsta sokola, značilna za območje Kikladov, ki simbolizira svobodo.

Dvojec je konec leta 2019 izdala svoj prvenec Kadinelia; v pripravi je že snemanje druge plošče, ki bo predvidoma izšla konec leta 2023.

Druga godba

Program 39. festivala Druga godba, ki poteka med 22. in 30. majem, najdete tukaj.

V Prvi vrsti sta predstavila dve avtorski skladbi: Ama Stamatiseis To Myalo Sou in Se Pigadi Bika ter dve priredbi grških ljudskih skladb: Kortsopon ter Mou Pariggeile t Aidoni. Na koncu pa smo slišali še skladbo Tsabouna Medley, kjer sta združila več ljudskih napevov.

Kadinelia