Kaluš Orkestra med srečanjem s Schwarzeneggerjem. Foto: Kaluš Orkestra
Kaluš Orkestra med srečanjem s Schwarzeneggerjem. Foto: Kaluš Orkestra

Ukrajinski raperji so se s Schwarzeneggerjem srečali med lanskoletno ameriško dobrodelno turnejo, a takrat še niso razkrili, da je zvezdnik filma Terminator pristal tudi na glasbeno sodelovanje.

"Ko smo bili na turneji po ZDA, smo posneli videospot za eno od naših pesmi. Sploh si nismo mislili, da bo nastal tako dober posnetek," je sporočil frontman skupine Oleg Psiuk.

Videoposnetek za pesem Ščedri večer, posnet na ameriških ulicah po vzoru videoigre GTA San Andreas, so na YouTubu premierno predstavili v sredo.

Sorodna novica Kaluš Orkestra za MMC: "Moramo ostati glas naše države na glasbeni fronti"

Na začetku pesmi je Schwarzennegerjevo sporočilo ukrajinskemu ljudstvu, da naj "v teh zelo težkih časih ohranijo sanje, ki lahko postanejo resničnost".

Ukrajino že skoraj leto dni napada sosednja država Rusija. V vojni je po podatkih Združenih narodov bilo ubitih 7000 civilistov, več milijonov ljudi pa je bilo razseljenih po državi ali pobegnilo v tujino.

Kaluš Orkestra so kot aktualni zmagovalci Evrovizije postali nekakšni ambasadorji Ukrajine pod rusko invazijo. Evrovizijsko nagrado, kristalni pokal v obliki mikrofona, so prodali in znesek namenili za nakup vojaške opreme.

Schwarzenegger izrazil podporo Ukrajini

Med ameriško turnejo je Ukrajince sprejel Schwarzenegger in člane skupine pozval, da mu pripovedujejo o vojni v Ukrajini. Filmski zvezdnik in nekdanji guverner zvezne države Kalifornija je ob tem izrazil podporo Ukrajini in raperjem sporočil, da ga navdihujejo.

Ščedri večer oziroma ščedrivka je sicer tudi ukrajinska novoletna pesem, ki jo je leta 1916 aranžiral in uglasbil ukrajinski skladatelj Mikola Leontovič. Njena angleška predelava z naslovom Caroll of the Bells je postala tudi mednarodno znana božična pesem.