Vse od maja Kaluš Orkestra zbira denar in ozavešča svoje podpornike po celem svetu o vojni v Ukrajini. Zbiranje sredstev pa ne poteka zgolj s prodajo vstopnic – mimogrede: s Psjukom smo se pogovarjali sredi njihove turneje po Severni Ameriki, v dneh, ko so gostovali v Kanadi.

Pevec skupine in avtor zmagovalne evrovizijske pesmi Oleg Psjuk je še pred finalom Evrovizije dejal, da je pesem Stefania predvsem hommage mami. Foto: Jens Sage
Pevec skupine in avtor zmagovalne evrovizijske pesmi Oleg Psjuk je še pred finalom Evrovizije dejal, da je pesem Stefania predvsem hommage mami. Foto: Jens Sage

Maja je skupina dala na dražbo svoj pokal iz steklenega mikrofona v pomoč dobrodelni fundaciji Sergij Prijtula (Serhiy Prytula), ki pomaga podpirati ukrajinsko vojsko. Pokal Evrovizije 2022 je bil prodan za 900.000 ameriških dolarjev (kar znese okoli 870.000 evrov) skupnosti kriptovalut WhiteBIT. Zasedba je organizirala tudi nagradno igro za značilni roza klobuk, ki ga je frontman Oleg nosil na odru v Torinu. V žrebanju za roza klobuk je bilo zbranih skupaj 11.000.000 grivn, kar znese skoraj 350.000 evrov. Zmagovalec klobuka je bil izbran naključno med dražbo v živo na Instagramu.

"To je enako, kot če bi na primer kegljali ali se vozili z gokartom. Da bi lahko uporabljali storitev – zanjo morate plačati. Za izvedbo istih pesmi na profesionalni ravni potrebuješ oder, kjer lahko to počneš, potrebuješ elektriko in druge organizacijske stvari. Vse to seveda stane," je o razlogih, zakaj je v ospredju naporov skupine zbiranje denarja, pojasnili Psjuk.

O nastopanju po celem svetu, zbiranju sredstev, ozaveščanju sveta o vojni v Ukrajini in navsezadnje Evroviziji smo s Psjukom izmenjali nekaj besed v pogovoru spodaj.


Od začetka poletja ste ves čas aktivni na koncertnih odrih po svetu. Ne samo, da nastopate, ampak tudi širite zavest in zbirate sredstva za Ukrajino. Kljub vašemu poslanstvu pa ste še vedno del zabavne industrije. Po vaših dosedanjih izkušnjah: kje se začne diplomacija oz. politika in konča glasba?
Med finalom na Evroviziji 2022 smo tvegali diskvalifikacijo zaradi našega poziva z odra, da rešijo vojake iz Azovstala, ki so bili v dolgotrajni blokadi. A nismo niti za trenutek podvomili o svojih dejanjih in nismo mogli nastopiti drugače. Seveda smo za to, da mora biti glasba ločena od politike in naj se vsak udejanja na svojem področju. Toda hkrati, če je v vaši državi vojna, moramo kot glasbeniki ostati glas naše države na glasbeni fronti, da pritegnemo pozornost na to, kar se zdaj dogaja. Po našem mnenju so ruski umetniki, ki podpirajo vojno, ki jo je začela Rusija, sokrivi za to vojno in dejanja svoje države.

Kaluš Orkestra

Kaluš Orkestra je ukrajinska skupina hiphopa, ki z različnimi ljudskimi glasbili združuje etnomotive s sodobnimi zvoki.

Skupina je dobila ime po ukrajinskem mestu Kaluš. Leži ob vznožju Karpatov in se uporablja kot maskota, ki navdihuje skupino, da v svoje pesmi vključi različne ljudske elemente in pristno ukrajinsko glasbo. Poleg tega je domače mesto člana skupine Olega Psjuka.

Ukrajina je postala simbol solidarnosti onkraj vseh meja. A Ukrajina je država, kjer poteka vojna za vsak meter. Kako ta dvojnost vpliva na vas? Kako vidite svojo vlogo pri vsem skupaj?
Ukrajinci smo zdaj bolj enotni kot kdaj koli prej in, da, postali smo močnejši. Kaluš Orkestra je zdaj še en glas ukrajinskega ljudstva v svetu. Zahvaljujoč naši zmagi na Pesmi Evrovizije smo pritegnili pozornost celega sveta. Zato smo morali sprejeti vlogo glasnika, zaradi katerega vojna v Ukrajini ni pozabljena. Poleg tega, da se trudimo, je naš cilj, da bi ukrajinsko kulturo in ukrajinske pesmi poznali in slišali po vsem svetu.

Ukrajina bo vašega naslednika izbrala v neposrednem prenosu iz zaklonišča v Kijevu. Znano je dejstvo, da bo Evrovizija 2023 v Liverpoolu. Drznem si reči, da to ni scenarij, ki ste si ga zamislili. Zakaj je pomembno, da "se šov mora nadaljevati"? Kakšno sporočilo te odločitve pošilja Ukrajina preostalemu svetu?
Seveda nas žalosti, da zaradi vojne naslednje leto ne moremo gostiti Pesmi Evrovizije v Ukrajini. Prepričani pa smo, da bo Liverpool dobro mesto za gostitelja tekmovanja leta 2023. Veselimo se nastopa tam. V čast nam je nastopiti v domovini legendarne skupine The Beatles. Upamo tudi, da bodo organizatorji izbora za Pesem Evrovizije 2023 v Veliki Britaniji dodali pravi ukrajinski pridih.

Kot je znano, je ukrajinska zasedba v soboto pometla s konkurenco na finalu letošnje Evrovizije. Skladba Stefania je prejela 192 točk nacionalnih žirij in kar 439 točk s telefonskim glasovanjem, kar je daleč največ v zgodovini in v bistvu pomeni, da je dobila 12 točk v skoraj vseh izmed 40 držav udeleženk. Maksimalno število točk iz telefonskega glasovanja bi namreč bilo le nekaj več, 448. Foto: Jens Sage
Kot je znano, je ukrajinska zasedba v soboto pometla s konkurenco na finalu letošnje Evrovizije. Skladba Stefania je prejela 192 točk nacionalnih žirij in kar 439 točk s telefonskim glasovanjem, kar je daleč največ v zgodovini in v bistvu pomeni, da je dobila 12 točk v skoraj vseh izmed 40 držav udeleženk. Maksimalno število točk iz telefonskega glasovanja bi namreč bilo le nekaj več, 448. Foto: Jens Sage

Vaše poslanstvo je postavljeno na en cilj: zbiranje sredstev. Do zdaj ste v tem procesu zbrali 1,5 milijona ameriških dolarjev. Kaj je najtežji del življenja v svetu, kjer smo odvisni od materialnih stvari? Kako težko se vam je bilo ločiti od zmagovalnega pokala, ikoničnega roza klobuka? Kakšno čustveno vrednost so ti predmeti imeli za vas?
Zmaga na Pesmi Evrovizije 2022 ni samo zmaga naše skupine. To je zmaga za vse Ukrajince. Zato smo želeli, da tudi zmagovalni atributi tekmovanja odigrajo svojo vlogo in pomagajo Ukrajini pospešiti našo veliko zmago nad ruskim agresorjem.

Občutki in čustva so ena največjih trgovskih vrednot v marketingu. In ni treba posebej poudarjati, da igrajo pomembno vlogo v glasbi. Ali smo kot družba prišli do točke, ko prodajamo stvari, ki jih ni mogoče kupiti z denarjem?
Zdi se mi, da so čustva pomembna pri vsem. Vse pesmi skupine Kaluš in orkestra Kaluš temeljijo na lastnih življenjskih izkušnjah, vsa svoja čustva prenašamo v glasbo in pesmi. Seveda, če želite priti na koncert katerega koli glasbenika, poslušati vse pesmi in dobiti določen naboj čustev ob poslušanju, morate plačati denar za vstopnico. Toda to je enako, kot če bi na primer kegljali ali se vozili z gokartom. Da bi lahko uporabljali storitev, morate zanjo plačati. Za izvedbo istih pesmi na profesionalni ravni potrebuješ oder, kjer lahko to počneš, potrebuješ elektriko in druge organizacijske stvari. Vse to seveda stane.

Če je vojna draga v smislu stroškov za orožje, kakšna je cena miru?
Cena miru je odvzem življenj tistih, ki se borijo za ta mir in varujejo meje svoje države in življenja drugih ljudi.

Ker so vse oči uprte v Ukrajino, kakšen dodaten pritisk je bil na vas, ko ste nastopili na Evroviziji? In pozneje ... Ko ste postali ambasadorji svoje države?
Zastopati svojo državo je vedno zelo odgovorno, sploh v tako težkem obdobju. Čutili smo veliko odgovornost in jo čutimo še zdaj.

Dan po zmagi na Evroviziji so člani ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra predstavili tudi videospot za pesem Stefania, ki ga zaznamujejo prizori vojnega opustošenja in spopadov v Irpinju, Buči, Gostomelju in Borodjanki. Foto: Jens Sage
Dan po zmagi na Evroviziji so člani ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra predstavili tudi videospot za pesem Stefania, ki ga zaznamujejo prizori vojnega opustošenja in spopadov v Irpinju, Buči, Gostomelju in Borodjanki. Foto: Jens Sage

Milijoni Ukrajincev so trenutno ločeni od svojih domov in življenja, ki so ga nekoč poznali. Kako zahtevno na čustveni ravni je za vas, da jih zastopate po vsem svetu? Je vaša evrovizijska pesem pesem upanja? Mnogi so jo interpretirali kot pesem kot "mati Ukrajina".
"Stefania" je bila opisana kot oda materi, pripovedovalec pa govori o lepih spominih na lastno mater. Pesem na začetku govori o tem, kako zelo se je njegova mati postarala, in prikliče nostalgično preteklost. Pesem pozneje obravnava stiske matere, pripovedovalec pa spozna, koliko je mati naredila zanj. "Uspavanka" na koncu vsakega rap verza vrne pripovedovalca v čas, ko je zanj skrbela njegova mama. Pesem je posvečena moji mami, ki ji je prav tako ime Stefania. Dva dni po tem, ko je bila skupina Kaluš Orkestra izbran za predstavnika Ukrajine na Evroviziji, je Rusija začela obsežno invazijo v Ukrajini in "Stefania" je pozneje postala priljubljena zvočna podlaga vojne na družbenih omrežjih.
Ker kapitalizem temelji na produktivnosti in je pogosto simboliziran z "očetovsko figuro".

Kje se v tem "zeitgeistu" odvija materinska vloga?
Živimo v sodobnem svetu, kjer je "materinska vloga" enaka vlogi očeta.

Ukrajina se je lani vrnila na tekmovanje in naredila velik vpliv – vse zaradi ostre izvedbe Go-A. Podobno kot leto prej ste pesem ohranili v domačem jeziku. Zakaj je pomembno ohraniti svoje sporočilo v maternem jeziku?
V skupini Kaluš Orkestra poudarjamo rap s folklornimi motivi in ​​ukrajinsko pristnostjo. Zato bi radi svojo pesem za Evrovizijo 2022 pustili v ukrajinščini. Poleg tega v vsej zgodovini tekmovanja še nikoli nismo slišali, da bi zmagala rap skupina. Želeli smo uničiti te kanone in pokazati, da je rap v kombinaciji z ukrajinsko folkloro 'kul'.

Od leta 2004 je Ukrajina zmagala dvakrat. Po zmagi z Wild Dances je Ruslana pozneje posvetila "Dance With the Wolves" oranžni revoluciji. Jamala je opevala zgodovino politične krivice, natančneje deportacijsko skrb krimskih Tatarov. Zdi se, da so zmage Ukrajine na Pesmi Evrovizije vedno znak – političnega – časa. Lahko glasba kroji tok zgodovine ali jo le razsvetljuje?
Že pred začetkom vojne v Ukrajini je bila skupina Kaluš Orkestra s "Stefanio" med vodilnimi v napovedih stavnic. To pomeni, da je Evropejcem naša pesem všeč. Že z začetkom obsežne invazije v Ukrajini je "Stefania" dobila nove pomene, čeprav besedilo sploh ne omenja teme vojne.

Nietzsche je nekoč zapisal: "In tiste, ki so jih videli plesati, so tisti, ki niso mogli slišati glasbe, smatrali za nore." Kaj se zgodi, če nehamo plesati?
Gibanje je življenje, kot pravijo. Ples je torej podaljšek našega življenja. In kaj je ples brez glasbe?