Največ nominacij ima Kanye, toda favoritka je Amy. Foto: Reuters
Največ nominacij ima Kanye, toda favoritka je Amy. Foto: Reuters
Foo Fighters
Nominirance so razglasili Foo Fighters, ki so se sami lahko veselili petih nominacij. Foto: Reuters
20-letna Rihanna se lahko zahvali predvsem svoji nalezljivi Umbrelli, da si je nabrala štiri nominacije. Foto: Reuters

Raper z osmimi nominacijami vodi v bitki za grammyje.
Po razglasitvi nominacij za najbolj cenjene nagrade v svetu glasbe se je poleg Westa lahko najbolj veselila britanska pop/soul pevka Amy Winehouse, katere obetavna kariera je vse bolj v senci njenih težav z alkoholom in drogami. 24-letnica je prejela šest nominacij.

Za ploščo leta so nominirani ...
Amy Winehouse je bila nominirana v vseh štirih glavnih kategorijah: za posnetek leta, pesem leta, ploščo leta in novo izvajalko leta. Njen drugi album, Back to Black, se bo v kategoriji plošče leta potegoval skupaj s Kanyetovo Graduation, najnovejšim izdelkom Foo Fightersov Echoes, Silence, Patience & Grace, These Days country pevca Vincea Gilla in River: The Joni Letters džezovskega pianista Herbieja Hancocka.

Posnetek leta: od Umbrelle do Rehaba
Avtobiografskem singlu Amy Winehouse o nenaklonjenosti zdravljenju odvisnosti od alkoholizma Rehab se v kategoriji posnetka leta pridružujejo baladni Irreplaceable (Beyonce z Jay-Z-jem), udarni The Pretender (Foo Fighters), omniprezentna Umbrella (Rihanna) in klubovska What Goes Around Comes Around (Justin Timberlake).

Country, soul in balade v pesmi leta
Za pesem leta, kjer je Akademija pozorna na besedilo, so bili poleg Rehaba (Amy Winehouse) in Umbrelle (Rihanna) nominirani še Before He Cheats country zvezde in zmagovalke pevskega šova American Idol Carrie Underwood, romantična balada Hey There Delilah mehkih rockerjev Plain White T's in soul balada Like a Star Britanke Corinne Bailey Rae.

Najboljši novinci - ženske
Med najboljšimi novimi izvajalci letos dominirajo ženske: Winehousova, kanadska pevka Feist, country pevka Taylor Swift, r'n'b izvajalka Ledisi in rockovska skupina z žensko vokalistko Paramore.

West, ki slovi po svojih izbruhih vsakič, ko se mu izmuzne nagrada, si je osem nominacij nabral pretežno v raperskih kategorijah.

Zmagovalce bodo razglasili na slovesnosti v Los Angelesu 10. februarja. Vse nominirance pa si lahko ogledate na uradni spletni strani grammyjev.

K. S.