Kupec je želel ostati anonimen. Foto: EPA
Kupec je želel ostati anonimen. Foto: EPA

Legendarno kitaro glasbenika, ki je leta 2020 umrl za rakom, so poimenovali kar "ena najbolj ikoničnih kitar obdobja MTV-ja". Glasbilo znamke Kramer so Eddieju Van Halenu priredili posebej za njegov slog igranja v zgodnjih osemdesetih. Sicer so od prodaje pričakovali približno 1,8 milijona evrov, a dražbe tako zanimivih predmetov lahko zmeraj presenetijo. Brenkalo z rdeče-belim vzorcem so namreč prodali za neverjetnih 3,6 milijona evrov, kupec pa je želel ostati anonimen.

Poleg tega, da je kitaro večino osemdesetih let uporabljal eden najbolj slavljenih kitaristov vseh časov, je vrednost glasbilu dodalo tudi dejstvo, da ga je zasedba Van Halen uporabila v videospotu za skladbo Hot For Teacher (1984), ki je hipoma postala rockovska himna generacije.

Poleg glasbila bo zmagovalec dražbe prejel tudi originalni kovček, pismo snovalca edinstvene kitare Paula Unkerta, podpisano fotografijo glasbenika ter jakno in usnjene rokavice, ki jih je Van Halen nosil v videospotu. "Bodi pozoren na pečat 'Unk,' ki je na vratu in telesu kitare," je glasbeniku zapisal Unkert in dodal, da je bil to njegov zadnji projekt za Eddieja in znamko Kramer.