Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Obiskovalci zagrebškega koncerta Pankrtov, ki bo 20. junija, si lahko obetajo še vrsto drugih uspešnic zasedbe. Pevec Pero Lovšin je za STA napovedal, da bodo zagotovo zaigrali eno od najbolj priljubljenih skladb zasedbe Bandiera Rossa, ki je prav tako izšla na plošči iz leta 1984 Rdeči album, najbrž pa bodo prvič v živo igrali tudi Sarajevo 1984. Pesmi po Lovšinovih besedah doslej namreč niso hoteli igrati, ker je bila "nekakšen uvod v to žalostno vojno", zdaj pa se mu zdi, da je napočil čas zanjo.

V današnji družbi se po mnenju pevca Pankrtov sicer dogajajo tektonske spremembe, o katerih glasba mora govoriti, pa čeprav s starimi pesmimi. "Zdaj so to neki novi časi in mislim, da smo blizu novih meja, kjer se vidi, da je glasba, ne samo pank, iz 70., 60., 50. let prejšnjega stoletja zelo potrebna, ker današnja glasba in umetnost na splošno ne govorita več o stvareh, ki so pomembne," je dejal.

Pankrti bodo to poletje poleg koncerta v Zagrebu nastopili še 24. junija na festivalu Peti in obstati, ki bo na Trubarjevi domačiji v Rašici pri Velikih Laščah. Lovšin je napovedal, da bodo na festivalu igrali v akustični zasedbi, to pa bo tudi edini poletni koncert Pankrtov. "Povabili so nas na nekaj festivalov, ampak malo prepozno, ker imam svojo soloturnejo in sem zaseden tako rekoč do septembra. Tako smo stvari prestavili na prihodnje leto, za turnejo, ki bo obsegala Madžarsko, Avstrijo in mogoče še kaj drugega," je pojasnil.

Poletje v MSU-ju bo 16. junija sicer odprl hrvaški glasbenik Darko Rundek s spremljevalno skupino Ekipa. Rundek je nastopil že na prvi izvedbi festivala leta 2014, ko je igral na strehi MSU-ja pred okoli tisoč ljudmi, tokrat pa napoveduje koncert, ki bo kot "razstava pesmi".

Rundeku bo 1. julija sledila še hrvaška zasedba Pavel, 7. julija pank-bluz-rockovski kvartet M.O.R.T., ki je marca letos izdal kritiško odlično sprejet album Samo hrabro i bezveze, 14. julija pa družbenokritični glasbenik in pisatelj Damir Avdić.

Jubilejno, 10. Poletje v MSU bo poleg koncertov prineslo tudi projekcije filmov, razstave in plesne predstave. Obiskovalci si bodo med 16. in 14. julijem tako lahko ogledali dokumentarca o Davidu Bowieju in filmskem skladatelju Enniu Morriconeju Moonage Daydream in Ennio ter filma Tar v režiji Todda Fielda in Trikotnik žalosti Rubena Ostlunda. Od plesnih predstav pa bo med drugim na sporedu avtorski projekt Silvije Marchig Sol, ki je lani prejel hrvaško gledališko nagrado za najboljšo plesno predstavo.

Direktorica MSU-ja Zdenka Badovinac je danes poudarila, da se ji zdi zelo pomembno, da je poletje v MSU v Muzeju sodobne umetnosti. "To pomeni, da je MSU veliko več kot razstavni prostor. Je institucija, ki širi meje do še pred kratkim zakoličenih disciplin. Ne govorimo več samo o vizualni umetnosti, ampak o hiši kulture," je dejala.

Avtor koncepta in urednik Poletja v MSU-ju Branko Kostelnik pa je poudaril, da koncepta, ki so ga začeli pred desetimi leti, niso spreminjali niti ob letošnji deseti obletnici, saj da se "ekipe, ki zmaguje, ne menja". "Nadaljujemo koncept preprosto z opravljanjem dela," je dejal.