Zaradi turneje 14 On Fire bodo zdoma praktično vse leto. Foto: Reuters
Zaradi turneje 14 On Fire bodo zdoma praktično vse leto. Foto: Reuters
Circus Maximus
Pogled na spomladanski Circus Maximus. Foto: EPA

Nadzornica kulturno-metniških spomenikov v italijanski prestolnici je opozorila, da bi lahko težko pričakovani koncert britanskih rokerjev - koncert v Rimu 22. junija bo njihov edini na italijanskih tleh, ogrozil več kot 2.000 let staro rimsko areno.

"Našemu uradu se ne zdi primerno, da bo koncert v Circusu Maximusu, saj je tveganje za poškodovanje tega arheološkega spomenika izredno veliko," je dejala Maria Rosaria Barbera. A z njo se ne strinja Ignazio Marino, rimski župan, ki je navdušen, da bo koncert v več kot 600 metrov dolgem parku, ki leži v neposredni bližini Palatinskega griča. "O tem sem sanjal od dne, ko sem bil izvoljen. S koncertom Rolling Stonesov želimo obrniti nov list pri uporabi Circusa Maximusa, želimo, da postane prizorišče največjih kulturnih dogodkov."

Mick Jagger, glavni pevec britanskih legend, pa je nedavno v italijanščini tvitnil: "Komaj čakam začetek evropske turneje. Zelo lepo bo igrati v tem letnem času."

Circus Maximus je bil do zdaj večkrat prizorišče političnih konvencij, koncertov in različnih praznovanj. Leta 2005 je bil tam koncert Boba Geldofa Live 8, v prejšnjih letih so se tu že ustavili Genesis in Lady Gaga.

Sodijo tako veliki koncerti na tak kraj?
Kulturni delavci opozarjajo, da je bilo navkljub obnovitvenim delom veliko škode v prejšnjih letih že narejene, krivci zanjo so predvsem strastni navijači nogometnega kluba Roma, ki so na tem mestu proslavljali največje klubske uspehe. "Kaj takega bi se lahko ponovilo tudi junija. V tako veliki množici se vedno najdejo tudi vandali in provokatorji, ki bi lahko uničili zelo vredne spomenike," je dodala Barberova, ki se ji zdi zelo neprimeren in vsiljiv tudi ogromen oder Rolling Stonesov in vsa oprema, ki sodi zraven. A kljub njenim pomislekom koncert ni vprašljiv.

Rolling Stones so svojo svetovno turnejo 14 On Fire začeli konec februarja v Abu Dabiju, nato pa trikrat nastopili v Tokiu. Po avstralski "avanturi" se bodo junija preselili v Evropo, sledil bo ameriški del. Zadnji koncert bodo izvedli 25. oktobra v Parizu.