"Od takšnih dogodkov ne bi smeli pričakovati velikih dobičkov," poudarjajo organizatorji. Foto: Arhiv organizatorja

Vprašanje, kdaj bomo lahko ponovno obiskali koncerte in kulturne prireditve v živo, ostaja odprto, vendar ljudje tudi v tem času potrebujejo to vrsto sprostitve. Spletni koncerti žal ne ponujajo enake izkušnje kot koncerti v živo, ne občinstvu ne glasbenikom. Manjkajo glasni kriki in ploski “prešvicanega” občinstva.

V Litvi so glasbenim navdušencem želeli ponuditi vsaj približek tega, zato so organizirali koncert drive-in”. “To je nekaj neverjetnega. Ne predstavljate si, kako je videti z odra,” je med otvoritvenim koncertom zaklicala tamkajšnja pevka Giedrė Kilčiauskienė. Obiskovalce je spodbudila, da namesto z rokami pomigajo z brisalci, piše LRT.

Koncerti se dogajajo na letališču Palūknio, približno 30 kilometrov od glavnega mesta države. Nekaj dogodkov, na katerih je sodelovalo več odmevnih litovskih glasbenikov, so že izvedli, organizatorji pa obljubljajo, da bodo tovrstne prireditve pripravljali vsaj do konca maja.

Organizatorji, ShortArt, pravijo, da z dogodki izkazujejo solidarnost ljudem, ki se trudijo zajeziti pandemijo. Te tudi vabijo, da se brezplačno udeležijo koncertov. “Cilj je, da izvajalci in delavci glasbene industrije ostanejo dejavni, ljudem pa ponudijo prepotreben oddih od karantene,” pravijo organizatorji.