Glasbene vaje na občinski meji

Prekmursko ljudsko glasbeno izročilo je pomemben del slovenske etnološke zakladnice. Beltinci veljajo za zibelko foklore in Kociper-Baranjeve bande, njihovo glasbeno izročilo že tri desetletja neguje in ohranja skupina Marko banda. Priprave na jubilej pa so zaradi trenutnih razmer okrnjene.

Vzpon Marko Bande sega v čas osamosvajanja Slovenije, ko so s koncerti v tujini ponosno zastopali barve nove države. Doslej so na odru stali skoraj tisočkrat, priprave na koncert ob 30. obletnici delovanja pa so zaradi omejitev gibanja v povezavi z epidemijo novega koronavirusa malce težje – trije člani namreč prihajajo iz beltinske občine, dva pa iz murskosoboške.

"Kako bomo zdaj vadili, če pa sva sama?" sta se vprašala Andi in Miha. A sta našla rešitev. "Nič, dečke pokličem, pa se dobimo na meji, vsak v svoji občini," sta sklenila. In tako so tudi storili – zbrali so se pri občinski tabli in zagodli.

Zasedba šteje pet članov, občasno pa jih nastopa sedem. Najmlajši član skupine, sicer učitelj glasbe, pravi, da mu dela v teh dneh ne zmanjka. "Vsi glasbeniki imajo kar nekaj dela, manjka nam pa druženja, po čemer smo znani," tako prizna Miha Kavaš.