Ukrepi za preprečevanje okužb so povzročili ustavitev številnih dejavnosti, poslovni subjekti, kot so fitnescentri, frizerski saloni, gostinski obrati, določene trgovine, hoteli, kopališča, diskoteke in plesne šole pa so delovali omejeno. Ker se fonogrami tam ne predvajajo, kolektivna organizacija IPF pa jim tako ne more zaračunati uporabe glasbe, so škodo utrpeli tudi imetniki avtorskih pravic, v tem primeru izvajalci in proizvajalci fonogramov.

Trije sindikati in tri združenja so tako odločevalce pozvali k reševanju glasbene industrije na področju avtorskih pravic. Predlagali so, da bi deveti protikoronski paket vseboval začasni ukrep, po katerem bi zagotovili sredstva za izpad prihodkov kolektivnih organizacij, ki upravljajo avtorsko in sorodne pravice v Sloveniji. Tem bi po njihovem predlogu iz proračuna zagotovili sredstva, s katerimi bi pokrili razliko, ki je nastala med letoma 2019 in 2020 pri nadomestilih za javno predvajanje fonogramov. Ta je bila namreč posledica izpada dohodkov v lanskem letu zaradi epidemije covida-19.

Koncerti so za zdaj okrnjeni. Foto: EPA
Koncerti so za zdaj okrnjeni. Foto: EPA

Manj razdeljenih sredstev bo stisko še povečalo

Lani so se prihodki od javnega predvajanja glasbe v teh dejavnostih zmanjšali za več kot milijon evrov. Glede na leto 2019 so v primeru uporabe fonogramov pri poslovni dejavnosti upadli za nekaj več kot 700.000 evrov, pri enkratni uporabi fonogramov na dogodkih in prireditvah pa za dobrih 300.000 evrov.

Zato bo izvajalcem in proizvajalcem fonogramov v letošnjem letu razdeljen dober milijonov evrov sredstev manj kot v preteklem letu. To bo pomenilo dodaten padec prihodkov za imetnike pravic oziroma ustvarjalce, ki so že tako prizadeti, saj ne morejo izvajati svoje primarne dejavnosti – koncertov.

Predlog za ukrep, ki so ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije – Glosa in Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije ter Gospodarsko interesno združenje za zaščito interesov glasbenih založnikov, Združenje fonogramske industrije Slovenije in IPF, naj bi tako po njihovem prepričanju vsaj nekoliko omilili stisko slovenske glasbene industrije.