Lizzo s svojimi plesalkami. Foto: AP
Lizzo s svojimi plesalkami. Foto: AP

35-letna Lizzo oz. Melissa Viviane Jefferson, kot je njeno pravo ime, se na obtožbe še ni odzvala.

Tožbo proti pevki, njeni koreografinji in produkcijski družbi Big Grrrl Big Touring (BGBT) so vložile plesalke Arianna Davis, Crystal Williams in Noelle Rodriguez. Obtožbe se nanašajo na obdobje med letoma 2021 in 2023, ko so bile vse tri na turneji z Lizzo.

Med drugim naj bi jih pevka silila k obisku seks šovov, konkretno, med koncertnim postankom v Amsterdamu februarja letos.

Lizzo je znana po tem, da rada časti svoje obline. Foto: AP
Lizzo je znana po tem, da rada časti svoje obline. Foto: AP

"Stvari so naglo ušle izpod nadzora. Lizzo je začela vabiti plesalke, da otipavajo gole striptizete, lovijo gumijaste faluse, ki so jih iz svojih nožnic stiskale striptizete, in jedo banane, ki so jih prav tako iz svojega mednožja stiskale nastopajoče spolne delavke,” navaja tožba. Lizzo naj bi Davisovo tudi "silila", da otipava oprsje ene od striptizet.

Lizzo, znana po promoviranju pozitivne telesne podobe, ki rada postavlja na ogled svoje razgaljeno zaobljeno telo, je s koreografinjo Tanisho Scott obtožena tudi, da je Davisovo žalila glede njene teže.

Davisova navaja, da sta jo Lizzo in Scottova zasliševali, ali se "spopada s čim", saj da se zdi manj predana svoji vlogi v plesni zasedbi.

"V profesionalnem plesu se pridobljena teža pri plesalki pogosto razume kot lenoba, kot taka pa je manj primerna za nastope. Vprašanja Lizzo in ga. Scott glede predanosti Davisove turneji so bila zgolj slabo zamaskirana vprašanja glede pridobljenih kilogramov Davisove," navaja dokument.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kritike letele predvsem na temnopolte?

Osebje, zaposleno v produkcijski družbi BGBT, naj bi tudi redno kritiziralo plesalke, ki so sicer vse temnopolte in polnejše postave. Ker se je samo z njimi govorilo tako poniževalno, je to dalo plesalkam vtis, da gre pri vsem skupaj za dobršno mero rasizma in žaljenja tistih s polnejšo postavo.

Za nameček naj bi vodja plesne ekipe Shirlene Quigley plesalkam vsiljevala svoja krščanska prepričanja in žalila tiste, ki so imele spolne odnose pred poroko. Poleg tega naj bi javno razpravljala glede devištva ene od plesalk, in to celo objavila na družbenih omrežjih.

Tožba navaja, da se je s temnopoltimi plesalkami "ravnalo drugače" kot z drugimi. Tako naj bi jih redno obtoževali, da so "lene, neprofesionalne in da imajo problematičen značaj". Lizzo in produkcijska ekipa naj bi omenjene plesalke med evropsko turnejo tudi prikrajšale za obljubljeno plačilo.