Foto: EPA
Foto: EPA

Macklemore je skladbo s spremljajočim videospotom, montažo posnetkov s trenutnih propalestinskih protestov po ameriških kolidžih, izdal v ponedeljek. Izvajalec se je zavezal, da bo ves izkupiček namenil ZN-ovi organizaciji za pomoč palestinskim beguncem UMRWA.

A mnogim gre pesem v nos – tako jo je na primer YouTube močno omejil in zahteva od uporabnikov, da se pred ogledom vpišejo in potrdijo, da so stari najmanj 18 let, zaradi česar številni ta portal obtožujejo cenzure in omejevanja dosega pesmi.

Sorodna novica "Vprašati se moramo, kaj imajo v mislih judovski študentje, ki trdijo, da se 'počutijo ogrožene'"

V brezkompromisni skladbi se Macklemore postavi trdno na stran protestnikov, jih poziva k zasedbam, dokler ne bo Palestina svobodna, poda ostro kritiko policije v vrstici "F**ck the police" ("J**eš policijo"), še ostrejšo kritiko ameriške vlade, ki izraelski pokol v Gazi financira, Izrael pa označi za državo, ki se "mora zanašati na apartheidni sistem, da vzdržuje nasilno okupatorsko zgodovino, ki se ponavlja zadnjih 75 let".

In ne ustavi se samo pri tem. Obregne se ob Meto, ki da jo lahko podkupiš, njega pač ne, ob politike, ki jih financira AIPAC, največji judovski lobi v ZDA, in ob prepoved TikToka. A, kot pravi, je prepozno – ta generacija je že videla vse in "je pripravljena pretrgati vezi". Pri tem ima v mislih tako sistem kot trenutno vlado v Washingtonu ("Tvoje roke so krvave, Biden, vsi lahko vidimo, in, f*k, ne, jeseni ne bom glasoval zate.").

Ostro nad kolege, ki molčijo

Najostrejšo bodico prihrani za kolege, ki preračunljivo ostajajo tiho med izraelsko morijo. Kolege, ki so Macklemora, morda najbolj znanega po hiphop komadu z naslovom Can't Hold Us, ki ga je zložil s producentom Ryanom Lewisom, nemalokrat podcenjevali kot raperja in mu očitali zlizanost s popom in pomanjkanje ostrine.

Ti kolegi večinoma ne pozivajo k premirju in se javno ne opredeljujejo do trenutnih razmer na Bližnjem vzhodu. Preveč tvegano je, prehitro si, zlasti v ZDA, označen za antisemita. Macklemore naslovi tudi ta pomislek: "Vidimo, kako lažejo. Trdijo, da je antisemitsko biti antisionist. Ampak videl sem judovske brate in sestre, kako v znak solidarnosti vzklikajo z njimi 'Free Palestine'".

Macklemore je največje uspehe požel v navezi s producentom Rynom Lewisom kot hiphop duet Macklemore & Ryan Lewis (2009–2016). Foto: AP
Macklemore je največje uspehe požel v navezi s producentom Rynom Lewisom kot hiphop duet Macklemore & Ryan Lewis (2009–2016). Foto: AP

Zato:
"Kaj se je zgodilo z umetnikom?
Kaj imaš povedati?
Če bi imel založbo,
bi lahko danes pretrgali pogodbo z mano.
Pa mi ne bi bilo mar,
ker je mojo stran hranilo srce.
Želim si premirje.
Jebeš odgovor od Draka.
Kaj si pripravljen tvegati?
Čemu si se pripravljen odreči?
Kaj, če bi bil ti Gaza?
Kaj, če bi bili to tvoji otroci?
Če bi se Zahod pretvarjal, da ne obstajaš,
bi si tudi ti želel, da svet vstane.
In študenti so končno to storili"

Tragična zgodba Hind Radžab

Sorodna novica Šestletnica tri ure moledovala na pomoč – a z reševalci podlegla izraelskim strelom

Mimogrede, naslov Hinds's Hall se nanaša na Hamilton Hall, stavbo univerze Columbia v New Yorku, ki so jo prejšnji teden zasedli študenti, in na Hind Radžab, šestletno palestinsko deklico, katere trupelce so februarja potegnili iz prerešetanega avtomobila v Gazi, ki so ga napadle izraelske sile.

Šestletno palestinsko deklico Hind Radžab so februarja skupaj z njeno družino ubile izraelske sile. Te so pokončale tudi reševalca, ki sta ji prihitela na pomoč. Foto: Reuters
Šestletno palestinsko deklico Hind Radžab so februarja skupaj z njeno družino ubile izraelske sile. Te so pokončale tudi reševalca, ki sta ji prihitela na pomoč. Foto: Reuters

Ubiti so bili tudi dekličina družina v vozilu in reševalci v reševalnem vozilu, odposlanem na pomoč umirajoči družini v avtomobilu.

Družina je bežala iz soseske Tel Al-Hawa, ko je izraelski tank streljal na vozilo, pri tem pa ubil Hindino teto, strica ter štiri bratrance in sestrične.

Napad sta sprva preživeli Hind in njena 15-letna sestrična, ki je v joku in krikih po telefonu poklicala na pomoč palestinski Rdeči polmesec in sogovorniku povedala, da izraelske sile še kar streljajo na njiju.

Njen glas je nenadoma odrezan, ker jo ubijejo. Šestletna Hind je bila takrat še živa, obdana s trupli družinskih članov. Deklica je bila za tem kar tri ure po telefonu v stiku z Rdečim polmesecem, ki je pretresljivi posnetek pozneje objavil. "Tako prestrašena sem, prosim, pridite. Pridite pome. Prosim, boste prišli?"

Rdeči polmesec je na pomoč poslal svoje reševalno vozilo, a so tudi tega napadle izraelske sile, pri tem pa ubile oba reševalca, čeprav je organizacija izraelske sile obvestila, da je na nujni vožnji.

Preiskave ovrgle narativ Izraela

Izrael je trdil, da njegove enote niso bile blizu vozila, v katerem je bila Hind ubita, a sta preiskavi Al Jazeere in Washington Posta to s satelitskimi posnetki ovrgli.

O dogodku so poročali praktično vsi mediji, a so bili zahodni deležni takrat obilice kritik, saj so se na vsak način skušali ogniti omembi, zakaj je Hind umrla, mnogi so jo celo navajali kot "umrlo žensko", da bi se izognili poročanju, koliko otrok pade v Gazi pod izraelskimi kroglami.

Izrael vseskozi trdi, da upošteva mednarodno zakonodajo, da vsak primer očitane zlorabe svojih sil razišče in da se močno trudi minimalizirati davek med civilisti. V gazi je v sedmih mesecih izraelske vojaške kampanje doslej umrlo že skoraj 35.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok.

Sorodna novica Zakaj imajo smrtonosni izstrelki v Ukrajini lastnika, v Gazi pa je situacija "kompleksna"?

"Osvobodite Palestino"

V sredo je Macklemore Hind's Hall prvič predstavil v živo pred razprodanim stadionom v novozelandski prestolnici Wellington.

“Tu stojim danes in vsak dan do konca svojega življenja v znak solidarnosti s Palestinci, odprtega srca, v prepričanju, da je na kocki naša kolektivna svoboda – da si vsi zaslužimo svobodo v tem življenju," je dejal Macklemore med dvournim nastopom.

"Včeraj sem izdal pesem z naslovom Hind’s Hall. Vam jo lahko zaigram?” je vprašal ob vzklikih 5.500-glave množice.

Med nastopom so po stadionu vihrale palestinske zastave in palestinske črno-bele rute, za raperjem pa so se vrteli posnetki Gaze, politikov in študentskih protestov, ki so v teh dneh zajeli univerze po vseh ZDA in ki jih policija nasilno razbija.

Macklemore je bil rojen leta 1983 v Seattlu kot Benjamin Hammond Haggerty. Foto: EPA
Macklemore je bil rojen leta 1983 v Seattlu kot Benjamin Hammond Haggerty. Foto: EPA

Proti koncu pesmi je Macklemore skandiral: "Free, free Palestine!" Množica je ubogljivo ponavljala za njim. Izvajalec iz Seattla je nato pozval k takojšnjemu premirju v Gazi.

Pohvala Rage Against The Machine

Macklemorova oboževalca Stacey in Matt Johnsen sta po koncertu pohvalila raperja, da je zavzel stališče. "Mislim, da je zelo kul, da je nekdo končno spregovoril. Prizemljen je in človeški," sta povedala Stacey za Guardian.

Par je dejal, da je ponosen, da Macklemore tvega in upa, da bo njegovo sporočilo padlo na plodna tla pri občinstvu in onkraj. "Upam, da bo njegovo sporočilo spodbudilo več ljudi, da spregovorijo,” je še povedala Stacey.

Časi, ko je Macklemore, ki je vedno imel sindrom "belopoltega vsiljivca" na temnopolti sceni, veljal za "pomehkuženega", so očitno minili. Ker, kaj je večji kompliment, kot če ti slavo poje Tom Morello, kitarist skupine Rage Against the Machine, ki je sam kot študent okupiral Columbio in protestiral proti apartheidnemu režimu v Južni Afriki.

"Iskreno, Macklemorov 'Hind’s Hall' je najbolj Rage Against The Machine komad po Rage Against The Machine," je zapisal na omrežju X.