Med koncertom se je Madonna ovila v izraelsko zastavo in državo imenovala za energetski center sveta. Foto: EPA
Med koncertom se je Madonna ovila v izraelsko zastavo in državo imenovala za energetski center sveta. Foto: EPA
Madonna
Koncert je minil v znamenju spopadov na Bližnjem vzhodu. Foto: EPA

Kraljica popa, privrženka judovskega verskega nauka ali kabale, je v Izraelu navdušila 35-tisočglavo množico, ko je prepevala uspešnice iz svoje več kot 30-letne kariere.

Žrtvovala se je
Madonna je koncert začela s pesmijo Girl Gone Wild in se s puško prebila skozi steklo. Pri pesmi Gang Bang pa se je spopadla z vsiljivci in jih na koncu "pokončala" s pištolo, s čimer je želela opozoriti na nemire na Bližnjem vzhodu.

Pesem Like a Virgin, s katero je Madonna izzivala v 80. letih, je tokrat odpela ob spremljavi žalostne violine. Pri tem so jo njeni plesalci na rokah ponesli do umetnega vulkana in jo vanj tudi položili, kar naj bi simboliziralo žrtvovanje device, poroča Reuters.

Lady Gaga ni jaz!
Nekoliko bolj razigrana pa je bila 53-letnica ob pesmi Express Yourself, ki jo je združila s pesmijo mlajše kolegice Lady Gage. Glede pesmi Born This Way se je v preteklosti pojavilo veliko govoric, da gre za plagiat omenjene Madonnine pesmi, zato se je zvezdnica s tem pozabavala in pesmi združila ter pokazala, kako podobni sta si. Končala je z vzklikom naslova ene od svojih pesmi: "She's not me!" (Ona ni jaz!).

Pobude za mir
Rdeča nit večera so bili sicer nemiri na Bližnjem vzhod. Med koncertom je pevka večkrat dejala, da si želi, da bi v Izraelu zavladal mir: "Svojo turnejo sem v Izraelu začela s posebnim razlogom. Kot veste, Bližnji vzhod in vsi boji, ki se tu dogajajo že tisočletja, to se mora končati."

Svojo pot je Madonna v Izraelu začela tudi zato, ker je zaprisežena privrženka kabale. S svojimi otroki, 25-letnim fantom Brahimom Zaibatom in 70 člani ekipe je v Izrael prispela že nekaj dni pred koncertom in si vzela čas za vaje ter obiske kabalističnih centrov, poroča Associated Press.

Turnejo MDNA bo nadaljevala v Abu Dabiju, Carigradu, Rimu, Milanu in drugih evropskih mestih. Nam najbližje bo koncert na Dunaju. V avstrijski prestolnici na stadionu Ernst Happel bo Madonna nastopila 29. julija. Vstopnice za koncert je mogoče kupiti za najmanj 51 evrov, za najdražje pa bo treba odšteti 236,50 evra - odvisno pač od tega, kako blizu odra si bo obiskovalec želel biti.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov s koncerta, tudi posnetek pesmi Express Yourself, ki jo je Madonna združila s pesmijo Born This Way.