Največja noč zasedbe Joker Out. Foto: Vita Orehek
Največja noč zasedbe Joker Out. Foto: Vita Orehek

Zasedbi Joker Out uspeva, kar ni še nobenemu slovenskemu evrovizijskemu predstavniku. Svojo sicer nezavidljivo uvrstitev na enem največjih glasbenih spektaklov so izkoristili bolje kot nekateri glasbeniki, ki so se po finalu lahko pohvalili z veliko boljšo uvrstitvijo. Kris, Nace, Bojan, Jure in Jan so po Evropi pridobili številne nove oboževalce, ki prepevajo njihove uspešnice kar v slovenskem jeziku. Sanjsko glasbeno leto so včeraj kronali še z izjemnim koncertom v ljubljanskih Stožicah. Pred najzvestejšim občinstvom v polni areni so še enkrat dokazali, da stopajo ob bok velikim imenom slovenske glasbe, gotovo pa so ta hip najbolj vroča slovenska zasedba, tako na domačih kot tudi na tujih tleh.

Nestrpno občinstvo je pred zvezdami večera ogrel srbski indie rock dvojec iz Pančeva, Buč Kesidi in tako vrnil uslugo Slovencem, ki so na glavni del koncerta pripravili občinstvo razprodanega koncerta na zagrebški Šalati.

V skoraj popolnoma temni stoženski dvorani so se zaslišali prvi osameli kriki navdušenja, ki so se hitro razlegli v množično ekstazo (v povprečju) mladega občinstva. Nekateri so začeli odštevati minute do enaindvajsete ure, ko bi se vsaj uradno moral začeti koncert. "Jaz bom omedlel," je bilo slišati fanta, ki je vse od odprtja vrat arene dobri dve uri pred koncertom "trpel" za prestižna in številčno omejena mesta pred ograjo, ki je ločila oboževalce od zasedbe.

Občinstvo je poskrbelo za odlično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Občinstvo je poskrbelo za odlično vzdušje. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

"Še minuta," je pripomnila oboževalka nekaj mest bližje sredini odra. "Ne, to se ne dogaja," stopnjevanju napetosti ni moglo verjeti dekle, med tem, ko so drugi naglas odštevali sekunde: "Pet, štiri, tri, dve, ena ..." Na desetinko sekunde natančno so se prižgali zasloni za odrom, na katerih so se za trenutek pojavila vrata do zaodrja.

Popolno ozračje za prvenec v Stožicah

Ponovno se je stemnilo, kriki v nabito polni dvorani pa so postali še za odtenek glasnejši. Ko se je na zaslonih znova prikazala črno-bela podoba masivnih vrat, so se ta na navdušenje občinstva odprla, v notranjosti zaodrja pa so fantje skupine Joker Out oboževalcem dali vedeti, da je končno napočil čas za njihov največji koncert doslej.

Naelektrenost atmosfere tik pred prihodom zasedbe na oder je naježila dlake tudi tistim do takrat najbolj apatičnim v dvorani, ki so na koncertu opravljali zgolj vlogo spremljevalcev največjih oboževalk in oboževalcev. Res težko je bilo ostati ravnodušen ob takšnem sprejemu ljubljencev tokratnega stoženskega občinstva. "Kričite na vso grlo," je velevalo besedilo uvodne skladbe Sunny Side of London, navdušencev pa za huronski vložek ni bilo treba prositi dvakrat.

Vstopnice prodali v 27 držav

Dokazano najglasnejši oboževalci Joker Out. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Dokazano najglasnejši oboževalci Joker Out. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

"Stožice, a vi ste res tukaj? O, moj bog, ne morem verjeti, to je to. Eno leto smo čakali na ta dogodek, veliko se je zgodilo vmes, 110-krat se nam je zdelo, da se to sploh ne bo zgodilo," je vzhičeno občinstvo pozdravil Bojan Cvjetićanin in pozval tudi tiste najbolj oddaljene v rdečem ringu, da se pridružijo poskusu hrupnega rekorda. Zasedba namreč na vseh koncertih turneje meri glasnost oboževalcev na prizorišču, ljubljanski pa so postavili nov mejnik na koncertih Joker Out – 127,9 decibela.

Fantje so že na začetku 12.000-glavo množico skušali stisniti na raven druženja na nekoliko bolj intimnem prizorišču od največje slovenske arene, kjer se vsi udeleženci "špila" počutijo, kot da zasedba igra samo zanje. "Delajmo se, da smo v enem majhnem klubu, da nas je 200," je povedal pevec skupine. Sicer je bilo ob atomskem vzdušju Cvjetićaninu težko verjeti, da se koncert odvija na terasi majhnega lokala, glede na to, da so na koncert v Stožice romali oboževalci iz kar 27 držav, tako iz sosednjih, kot tudi za slovenske koncertne razmere nepredstavljivo oddaljenih Finske, Danske, ZDA, Kanade, Ukrajine, Velike Britanije, štiri vstopnice pa so pobrali celo oboževalci s Fidžija.

Nastop so zagotovo popestrili trije zasloni, ki so tokratni spektakel občinstvu predvajali v doslej pri slovenskih zasedbah redko videnih dimenzijah. Po baladi Padam, ki jo je Cvjetićanin v celoti odpel leže, so sledili Demoni, kjer je pevec dokazal, da bi se dobro znašel tudi v kakšni metalski zasedbi, saj je med zaključkom vsebinsko mračne skladbe iz dna duše potegnil "growl," ki se ga ne bi sramovali niti najbolj vešči pevci težkega žanra.

Skladbo Padam je Bojan odpel naslovu primerno – leže. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Skladbo Padam je Bojan odpel naslovu primerno – leže. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Svojevrsten fenomen skupine Joker Out so tudi njihovi oboževalci, ki praktično poznajo besedila celotne diskografije zasedbe. Redki so koncerti na (za slovenske razmere) velikih prizoriščih, kjer občinstvo enoglasno poje sleherni verz skladb. Svojo predanost so privrženci zasedbe dokazali že na koncertu v Križankah, kjer so besedila skladb takrat še čisto svežega albuma Demoni odmevala zgolj nekaj dni po njegovem izidu.

Generacija ljubezni, upanja, novi val

"Tretjič smo na odru Stožic, dvakrat smo bili predskupina predskupini. Prvič smo tukaj nastopili leta 2017, kjer smo odigrali tudi naš čisto prvi singel. Te pesmi sicer več ne igramo, a ker je to naš prvi samostojni koncert v Stožicah, jo moramo. Pred koncertom so nas mnogi spraševali, ali bomo pripeljali kakšne posebne goste, a to je naš prvi samostojni koncert, edina primerna gosta sta zato Martin Jurkovič in Matic Kovačič," je povedal Cvjetićanin. Občinstvo je navdušeno pozdravilo prvotna člana zasedbe, ki sta s pogledi osuplo sledila množici, originalna zasedba pa je odigrala svoj prvenec – Kot srce, ki kri poganja.

Bojan je zajahal novi val slovenske glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut
Bojan je zajahal novi val slovenske glasbe. Foto: MMC RTV SLO/Blaž Plut

Po energičnem zaključku rednega dela koncerta, ki so ga sklenile skladbe Ne govoriva več o tem, Vem, da greš in Ne bi smel je občinstvo z vzkliki in kriki hrepenelo po nadaljevanju, ki so ga Joker Out izvedli s kombinacijo nekaterih najbolj udarnih hitov prvega in drugega albuma: Ona, Tokio, Umazane misli in Novi val. Fantje so ponovno zapustili oder, a je občinstvo dobro vedelo, da manjka še češnja na torti večera, evrovizijski Carpe Diem, ki ga je zasedba izvedla v preobleki iz Liverpoola, na oder pa jih je pospremil posnetek nekaterih najbolj markantnih trenutkov njihove avanture na Otoku.

Tisti, ki so se spomnili koncerta v Križankah, so tudi po zadnji skladbi čakali na presenečenje, takrat se je zasedba še enkrat vrnila na oder in ponovila skladbo Katrina, a se vsak koncert enkrat pač mora končati. "Hvala za najbolj čaroben večer v naših življenjih. Radi vas imamo, hvala, da ste tukaj," so bile zadnje besede, ki so odmevale po dvorani, gotovo pa so čarobne občutke z glasbeniki delili tudi oboževalci.

Joker Out prvič samostojno v Stožicah

Sunny Side Of London
Gola
Bele Sanje
Plastika
Proti toku
Dopamin
Padam
Demoni
Katrina
A sem ti povedal
Omamljeno telo
Kot srce, ki kri poganja
Metulji
Vse, kar vem
Barve oceana
Ne govoriva več o tem
Vem, da greš
Ne bi smel

Prvi bis:
Ona
Tokio
Umazane misli
Novi val

Drugi bis:
Carpe Diem