Čustven in uspešen večer glasbenega para. Foto: Marko Delbello Ocepek
Čustven in uspešen večer glasbenega para. Foto: Marko Delbello Ocepek

Če je večer pred koncertom dvojca Maraaya tla Križank tresel slovenski pank, sta Marjetka in Aleš Vovk (Raay) občinstvo na kultnem prizorišču zabavala v popolnoma drugačnem slogu. Zakonca, ki sta med najprepoznavnejšimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci, letos praznujeta 20 let skupne glasbene in ljubezenske poti. Jubileju sta namenila slovensko koncertno turnejo, ki sta jo sinoči kronala z vrhuncem – prvim velikim koncertom v prestolnici.

Da vzdušje vsaj v uvodu ne bo divje, so napovedovala sedišča, ki so obiskovalce pričakala na kultnem prizorišču. Takšna odločitev je seveda pomenila, da je na koncertu lahko uživalo manj ljudi, kot bi se to zgodilo na običajnem koncertu, a je po drugi strani pomenilo tudi nekoliko več intime med oboževalci in duetom, kar je zagotovo voda na mlin glasbenemu repertoarju dueta. Najprej si je občinstvo ogledalo video, v katerem je Raay še enkrat zaprosil svojo ženo, a ne za roko. Obiskovalci so lahko podoživeli presenečenje, ki ga je bila deležna Marjetka, saj je njen soprog z nekaj izvodi križank pokleknil pred njo, Marjetki pa ni bilo težko ugotoviti, kakšen vrhunec slovenske turneje ju čaka.

Foto: Marko Delbello Ocepek
Foto: Marko Delbello Ocepek
Maraaya v Križankah

1. 1000 let
2. Sva
3. V naju še verjamem
5. Preproste stvari
6. Obujem nove čevlje
7. Bom že kako
8. Darilo (skupaj z Domnom Kljunom)
9. Nebesa
10. Here for you
11. Cilj
12. Lubi

Skupaj s pevkami in pevci šole Popsing

13. Dobr gre
14. Najini mostovi
15. Zamrznil je čas - Aleksandra Vovk (skladba Turbo Angels)
16. Življenje - Domen Kljun
17. Zaklad
18. Drevo

19. Le ob tebi
20. Tu (skupaj z Luko Basijem)
21. Skrito v raju - Luka Basi
22. Dober dan
23. Zdaj pa greš
24. Ne bom pozabil na stare čase (priredba, Faraoni)
25. Zlara ribica
26. 1000 let (drugič)

Bis

27. Venček uspešnic

Maraaya in skupina so koncert odprli z eno največjih radijskih uspešnic dueta – 1000 let, skladba pa je takoj na začetku poskrbela, da je "najboljši zbor na svetu," kot ga je poimenovala Marjetka, lahko že pri prvi skladbi ogrel glasilke. Nekateri v občinstvu so bili dovolj ogreti, da so zamigali z boki, a je vsaj na začetku večina ostala v sedečem položaju.

Čas je bil za romantiko in skladbo Sva: "A mogoče veš, kdaj si me prvič poljubil," je Marjetka vprašala svojega soproga in dodala: "Skoraj dvajset let je, odkar sem dobila prvi poljub, takrat je iz 'je' nastal 'sva,' ki še vedno traja".

Glasbenikom se je na odru pridružil plesno-akrobatski par Acro Connection, ki je še dodatno razvil romantični motiv druge skladbe. Med vsako izmed skladb je za oddih poskrbela takšna ali drugačna anekdota, s katero je Marjetka vsebinsko povezovala sosledje skladb in tako ob nedvomni vokalni kakovosti zapetemu dodala nekaj konteksta. "Zelo rada s svojo publiko deliva tisto, kar je skrito, kar lahko slišite, če pridete na najine koncerte. Pesem Preproste stvari še ni izdana, niti ne veva, kdaj jo bova, opisuje pa tisto, kar imava najraje na svetu – majhne stvari," je pevka premierno napovedala novo skladbo.

Od evrovizijske do romantične uspešnice

Občinstvo se je razigralo med skladbo Obujem nove čevlje, Marjetka pa se je pobliže spoznala z oboževalci, saj se je sprehodila vse do tistih, ki so stali v zadnjih vrstah. Na vrsti je bila nova balada: "Pesem nastala ob prelomnici, ob izgubi meni zelo drage osebe, moje babice. Ko je odšla na drugi svet, mi je poslala ta prekrasna besedila," je z nekoliko drhtečim glasom in solznimi očmi povedala Marjetka, na zatemnjenem in osivelem odru pa je na njo posvetil šop bele svetlobe. Čustveno skladbo Bom že kako sta Maraaya izvedla brez pomoči skupine. Do konca prvega sklopa koncerta se je Maraayi na odru pridružil pevec Domen Kljun, občinstvo je slišalo še evrovizijsko uspešnico Here for you, s katero je dvojec leta 2015 Slovenijo zastopal na največjem evropskem odru in v finalu osvojil 14. mesto, med pesmijo Nebesa je občinstvo videlo ekspresno zamenjavo preobleke pevke, ki je bila prva med mnogimi, zadnja skladba prvega dela pa je ponovno pobožala romantične duše.

Maraaya in Luka Basi premierno za ljubljansko občinstvo. Foto: Marko Delbello Ocepek
Maraaya in Luka Basi premierno za ljubljansko občinstvo. Foto: Marko Delbello Ocepek

Na oder je stopila skupina prav posebnih gostov: "To je moja velika družina, moji otroci. Zdaj sicer že moški in ženske moje pevske šole Popsing, s katerimi preživljam vse popoldneve, razen tistih, ko sem na turneji." Zbor je najprej Marjetko spremljal pri skladbi Dobr gre, nato pa so spremljali še godalni kvartet in instrumentalno izvedbo skladbe iz televizijske nanizanke Najini mostovi. Med skladbo sta plesalki na Raayev klavir položili štiri šopke, ta pa jih je nato podaril glasbenicam kvarteta.

Navdušenje po velikem finalu koncerta. Foto: Marko Delbello Ocepek
Navdušenje po velikem finalu koncerta. Foto: Marko Delbello Ocepek

Generalka pred obljubljenim spektaklom prihodnje leto

"Eno najlepših pesmi zasedbe Turbo Angels," kot jo je poimenoval Raay, je zapela prav posebna gostja, njegova sestra Aleksandra Vovk, drugo skladbo brez Marjetke pa je spet zapel Domen Kljun. Pevka se je ponovno vrnila v čisto novi obleki in na oder povabila sinova Vida in Oskarja. Po ljubečem objemu so Marjetko spet prevzela čustva: "... pa tako lepo sem se spet naličila." Sledili sta popolni skladbi za ozračje v Križankah: Zaklad in Drevo. "Na ta trenutek sva čakala 20 let," je o dolgo pričakovanem koncertu na tem prizorišču povedala Marjetka. Spet so jo prevzela čustva, po Križankah pa se je razlegel bučen aplavz. Priznala je, da dolgo nista zbrala poguma za tak koncert, in dodala, da se jima vse dobro dogaja ravno zaradi občinstva, ki se je zbralo na koncertu.

Gledalci so še drugič dobili priložnost, da premierno prisluhnejo novi skladbi, ki pa ni napisana le za en vokal, ampak za duet. Skrivnostni drugi pevec se je na presenečenje občinstva skrival za platnom, a so nekateri že po prvem odpetem tonu slutili, za koga gre. Pri refrenu skladbe Tu dvomov ni bilo več. Maraaya sta moči združila z Luko Basijem, ki ga je občinstvo bučno pozdravilo. Pevec je nato ostal sam za mikrofonom, skupina pa je odigrala prve takte uvodne špice izjemno priljubljene slovenske nanizanke Skrito v raju. Občinstvo je bilo več kot navdušeno, pevec pa je po bučnem aplavzu povedal, da ravno zaradi Marjetke in Raaya lahko živi otroške sanje. Marjetka je še zadnjič zamenjala oblačila, sledil pa je udarni zaključek koncerta. Občinstvo do konca ni več sedelo, v Križankah se je prepevalo in plesalo, tudi tisti najbolj zadržani so z boki migali v ritmu. Oder so spet zavzeli plesalci, Maraaya pa sta koncert sklenila s ponovno, tokrat nekoliko hitrejšo izvedbo skladbe 1000 let in venčkom največjih svojih uspešnic.

Uspešen koncertni krst na velikem prizorišču je odlična generalka za prihodnje leto, ko glasbenika obljubljata spektakel največjih razsežnosti. Dva koncerta v ljubljanski Hali Tivoli in mariborski dvorani Tabor marca 2025 bosta skupaj s številnimi gosti največja nastopa dvojca doslej.

Foto: Marko Delbello Ocepek
Foto: Marko Delbello Ocepek