Mariah Carey je izdajo dvojnega albuma ob 30-letnici svoje kariere napovedala že avgusta. Foto: AP
Mariah Carey je izdajo dvojnega albuma ob 30-letnici svoje kariere napovedala že avgusta. Foto: AP

Na kompilacijskem albumu je tudi še neobjavljena pesem Save the Day, o kateri je povedala: "Pisati sem jo začela že zdavnaj, vendar se mi je zdelo, da šele zdaj njen pomen ustreza sedanjosti, še zlasti verz 'vsi smo v tem skupaj', ker pošilja sporočilo upanja, preživetja in želje, da se ljudje zberejo okrog boja za skupno dobro."

V njej je uporabila motiv znane pesmi zasedbe Fugees Killing Me Softly oziroma vokale Lauryn Hill. Za zbirko, ki odraža njeno kariero od leta 1990 do danes, je sicer izbrala 32 pesmi iz svojega opusa, poleg neobjavljenih tudi pesmi iz redkih in omejenih izdaj.

Album The Rarities je del kampanje #MC30, s katero bo r'n'b zvezdnica praznovala 30-letnico izdaje debitantskega albuma in začetkov v popularni glasbi oziroma zabavni industriji. Na njenih družbenih omrežjih pa lahko oboževalci in sledilci slišijo in vidijo tudi dodatne posnetke, remikse, a cappella različice skladb ter odlomke s koncertov in turnej.

Pevka je svojevrsten fenomen, saj je prodala več kot 200 milijonov albumov. Je najuspešnejša samostojna izvajalka, ki se je z 19 pesmimi, ki jih je tudi napisala, uvrstila na vrh Billboardove lestvice singlov. Njena daleč najuspešnejša skladba je božična All I Want For Christmas (Is You), ki praktično vsako leto podre kakšen nov rekord.

Kot tekstopiska, skladateljica in producentka je bila sprejeta v Hišo slavnih tekstopiscev, sodelovala je na številnih prireditvah ter osvajala nagrade grammy, ameriške glasbene nagrade in nagrade Billboard. Prejela je tudi nagrado World Music za najbolje prodajano umetnico tisočletja.

Podobno kot mnoge njene kolegice se je preizkusila tudi kot igralka. Nastopila je v glasbenih filmih in romantičnih dramah, kot so Glitter, Wise Girls in Poroka na hitro, ter na festivalu v Palm Springsu prejela nagrado za igralski preboj v filmu Življenje je dragoceno (Precious) režiserja Leeja Danielsa iz leta 2009.

Poleg umetnosti se posveča dobrodelnosti in sodeluje z različnimi humanitarnimi društvi, kot so Save the Music, World Hunger Relief in The Elton John AIDS Foundation.