Z Davom Grohlom. Foto: Reuters
Z Davom Grohlom. Foto: Reuters

Ustvaril je tudi
Ustvaril je tudi "stranski projekt" – skupino Taylor Hawkins and the Coattail Riders. Foto: EPA

Hawkins je pred pridružitvijo Foo Fighters bobnal za Alanis Morissette. Skupino je sicer leta 1994 ustanovil nekdanji bobnar Nirvane Dave Grohl, ki pa je na začetku prevzel glavni vokal in kitaro. "Sprva sem bil nekoliko živčen, a sem to prebolel," je Hawkins v nekem intervjuju povedal o avdiciji pri enem najslavnejših bobnarjev v rockovski glasbi.

Počastili so ga tudi v Bogoti. Foto: Reuters
Počastili so ga tudi v Bogoti. Foto: Reuters

Tako se je Hawkins skupini Foo Fighters pridružil leta 1997 in sodeloval pri snemanju osmih studijskih albumov. Vmes je sicer sodeloval tudi s kitaristom Davom Navarrom in basistom Chrisom Chaneyjem – trio je leta 2021 izdal nekaj pesmi. Trenutno so bili s Foo Fighters skupaj sredi turneje po Južni Ameriki, pred Hawkinsovo smrtjo, katere vzrok še ni znan, naj bi se pripravljali na nastop v kolumbijski prestolnici Bogotá. Bobnarja, ki je občasno k pesmim prispeval tudi kitarske, klavirske in pevske vložke, so neodzivnega našli v hotelski sobi, pred stavbo se je že zbralo nekaj oboževalcev, ki žalujejo. Zasedba naj bi preostale datume turneje odpovedala, poroča BBC.

Bend, s katerim je sodeloval več kot dve desetletji, je "uničen zaradi prezgodnje in tragične izgube". "Njegov glasbeni duh in nalezljivi smeh bosta za vedno živela z nami," so zapisali člani skupine, ki sočustvujejo z njegovo ženo Alison, s katero je imel tri otroke, in širšo družino. Ob tem so javnost prosili, naj spoštujejo zasebnost bližnjih pokojnega 50-letnika v teh težkih časih.

Poklonili so se mu številni člani glasbenega sveta

Preostanek turneje naj bi odpovedali. Foto: EPA
Preostanek turneje naj bi odpovedali. Foto: EPA

"Oboževal sem tvoj duh in neustavljivo rokersko moč. Počivaj v miru, prijatelj moj," je na družbenih omrežjih zapisal Tom Morello, član skupine Rage Against the Machine. Žalujočim se je poleg članov skupin, kot so Guns N' Roses, Smashing Pumpkins, Nickelback in Offspring, pridružil tudi legendarni Ozzy Osbourne, ki ga je opisal kot "resnično sijajnega človeka in neverjetnega glasbenika". Novica je šokirala in razžalostila tudi Travisa Barkerja, LL Cool J-ja in člana skupine Kiss Gena Simmonsa. Billy Idol je objavil fotografijo, ob njej pa zapisal: "Tako tragično. Počivaj v miru, Taylor."

Zakaj je umrl, še ni znano. Foto: Reuters
Zakaj je umrl, še ni znano. Foto: Reuters

Miley Cyrus, ki je del nastopajočih na bogotskem festivalu Estéreo Picnic, se je odločila, da bo v njegovo čast posvetila svoj sobotni nastop. Njen najljubši spomin na Taylorja naj bi bil, ko je plesala okoli bobnov, medtem ko je Hawkins igral pesem Brass In Pocket skupine Pretenders. "Znova in znova si jo predvajam in si naju predstavljam, da se smejiva," je še dodala.

Besede je pokojnemu namenil tudi nekdanji bobnar zasedbe The Beatles Ringo Starr, ki je njegovi družini in članom Foo Fighters zaželel "miru in ljubezni". Vsem je sožalje sicer izreklo tudi ameriško veleposlaništvo v Bogoti.