Bil je tudi del Nirvane. Foto: EPA
Bil je tudi del Nirvane. Foto: EPA

Ameriški glasbenik Dave Grohl je med pogovorom za radijsko oddajo The Howard Stern Show razkril, kako se spoprijema z okvaro sluha. V levem ušesu ima namreč tinitus – brez zvočne stimulacije mu v njem med drugim tudi šumi in zvoni, kar pa se pogosto zgodi zaradi čezmerne obremenjenosti s hrupom.

"Sem rockovski glasbenik, prekleto gluh sem," je povedal in dodal, da načeloma ne sliši, kaj mu ljudje govorijo. "Če bi med večerjo sedel ob meni, ne bi razumel niti besede," je še dejal in poudaril, da mu je najhuje v nabito polnih restavracijah, poroča Billboard.

Pandemija covida-19 je njegov način spopadanja s stanjem še otežila. "Najslabša stvar te pandemije je, da ljudje nosijo maske. Z ustnic sem namreč bral okoli 20 let," je priznal pevec skupine Foo Fighters, ki pa kljub težavam s sluhom na odru v ušesih ne želi nositi kakršnih koli naprav, ki bi ga zaščitile. Te naj bi namreč vplivale na njegovo zavedanje prostora okoli njega oziroma orientacije na odru.

"Hočem slišati občinstvo pred sabo, želim se obrniti in slišati Taylorja," je pojasnil večkratni grammyjevec in ob tem pomignil na bobnarja Taylorja Hawkinsa, ki je bil prav tako gost oddaje. Že 31 let 53-letnik sicer sodeluje z istim zvočnim tehnikom, ki poskrbi, da je zvok, ki ga pevec sliši med nastopanjem v živo, prilagojen za njegova ušesa in sluh. Kljub težavam so njegova ušesa za določene frekvence še vedno občutljiva, tako pa lahko razlikuje že med najmanjšimi podrobnostmi v glasbi.