Izdaji albuma Thriller je sledila še svetovna koncertna turneja. Foto: AP
Izdaji albuma Thriller je sledila še svetovna koncertna turneja. Foto: AP

Album Thriller je izšel 30. novembra 1982. Po vsem svetu so ga prodali v več kot sto milijonih izvodov, na lestvici Billboardovih 200 pa je bil kar 37 zaporednih tednov uvrščen na prvo mesto. S tem albumom, na katerem se mešajo rock, pop in r'n'b, je Jackson postal nesporni kralj popa.

Z albuma Thriller je Jackson izdal sedem singlov – The Girl Is Mine, Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin’ Somethin’, Human Nature, P.Y.T. (Pretty Young Thing) in Thriller. Prav vsi so se uvrstili na vrhove glasbenih lestvic.

Skoraj 14-minut dolgi videospot za pesem Thriller so premierno predvajali v hollywoodskem kinu pred množico zvezdnikov in je pripomogel k ponovni rasti prodaje albuma. Jackson se je v videospotu spremenil v volkodlaka in iz grobov obudil mrtve. Pevec je z njim začel popolnoma novo vejo glasbenega posla – snemanje ekstravagantnih in ambicioznih videospotov, ki so zaznamovali naslednji dve desetletji popkulture.

Michael Jackson in Quincy Jones na podelitvi grammyjev leta 1984. Jackson je prejel kar osem gramofončkov. Foto: AP
Michael Jackson in Quincy Jones na podelitvi grammyjev leta 1984. Jackson je prejel kar osem gramofončkov. Foto: AP

Pečat pustil tudi Quincy Jones

Za veliko čarobnost albuma Thriller je zaslužen producent Quincy Jones, ki je z Jacksonom sodeloval že pri albumu Off The Wall iz leta 1979. "Založba za album Off The Wall ni želela Quincyja. Na tega producenta iz sveta džeza – glasbe, ki se je v očeh industrije prodajala za drobiž – so gledali zviška," je povedal avtor dveh knjig o Jacksonu Olivier Cachin. Toda med sodelovanjem so preskočile iskrice – v enem primeru dobesedno. "Ko smo zaključevali album Beat It, smo delali pet noči in pet dni, brez spanja. V nekem trenutku so bili zvočniki preobremenjeni in so zagoreli!" se je Jones spominjal za Rolling Stone.

Jacksonov domet se sicer krepi tudi po njegovi smrti, saj je njegova glasba na Spotifyju trenutno na 60. mestu na svetu s 36,7 milijona mesečnih pretokov. Njegove priljubljenosti tako, kot kaže, niso spodkopale niti obtožbe o pedofiliji, nazadnje v dokumentarnem filmu Leaving Neverland iz leta 2019.

Jubilejna izdaja albuma

Ob 40. obletnici izdelka so album ponovno izdali in tudi ta izdaja je dosegla izjemen uspeh – trenutno je album uvrščen celo na Billboardovo lestvico top 10 albumov. Predtem je bil album zadnjič med najbolje prodajanimi desetimi albumi uvrščen 30. junija leta 1984, poroča AP.