Izklicna cena za elektroakustično kitaro Martin D-18E iz leta 1959 je bila milijon dolarjev, a je bil ta znesek naglo presežen, saj je za kitaro vladalo izjemno zanimanje.

Zmagovalnih 6.010.000 dolarjev je odštel avstralski poslovnež Peter Freedman, lastnik proizvajalca mikrofonov Røde Microphones, ki se je dražbe udeležil osebno.

Freedman namerava kitaro razstaviti na svetovni turneji po galerijah in umetniških prizoriščih, pri čemer bo ves dobiček namenil za pomoč glasbenikom.

Kot je povedal za agencijo PA, je bil "na smrt presran" in se je tresel, ko je zazvenelo dražbeno kladivce, a je ponosen, da lahko uporabi kitaro za pomoč izvajalcem.

Foto: EPA
Foto: EPA

"To je velika stvar. Niti je nisem kupil zase. Plačal sem zanjo, a jo bom izkoristil, da opozorim na finančne stiske glasbenikov po vsem svetu, potem pa jo bom prodal in izkupiček od prodaje prav tako pozneje porabil za isti namen."

Freedman, čigar družina je že leta 1967 v Sydneyju odprla trgovino z elektroniko, pravi, da glasbeniki njegovo družino podpirajo že 50 let, ima pa tudi to srečo, da si lahko privošči kar precej denarja podariti v dobrodelne namene za glasbenike.

Dodal je še, da ni imel nobene meje, koliko bi za kitaro odštel. "V sobi je bilo nekaj nesramno bogatih ljudi, milijarderjev, ki bi si lahko privoščili odšteti tudi 20, 30 milijonov zanjo. Tako da sem bil kar prestrašen. A se jim ne bi dal."

Kitara po meri

Peter Freedman, ponosni novi lastnik kitare. Foto: EPA
Peter Freedman, ponosni novi lastnik kitare. Foto: EPA

Cobain je v kultni oddaji MTV-ja s kitaro nastopil leta 1993, le pet mesecev preden je 5. aprila 1994 pri 27 letih storil samomor.

Kitaro si je pevec priredil po meri, prav tako okrasil kovček, ki so ga pri dražbeni hiši Julien's Auctions prodali skupaj z glasbilom.

Na dražbi so sicer prodali še druge predmete, ki so bili Cobainova last. Med njimi črno, po naročilu narejeno in pozneje uničeno kitaro Fender Stratocaster, na katero je igral med turnejo In Utero, in sivo srajco, ki jo je glasbenik nosil v videu Heart-shaped Box.

Oktobra lani so na dražbi s cigaretami ožgano jopico, ki jo je Cobain nosil v oddaji MTV Unplugged, prodali za 334.000 dolarjev, papirnati krožnik, s katerega je najprej jedel pico, nato pa nanj napisal seznam pesmi, ki so jih zaigrali na koncertu v washingtonskem klubu, pa je bil prav tako lani prodan za 22.400 dolarjev.