V mariborskem zaporu znova Čuzafešt

Zamisel o koncertu v mariborskem zaporu se je glasbeniku Jerneju Mažgonu - Jerryju porodila konec leta 2012. Takrat se je kot protestnik proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju znašel v priporu.

"Manjkala mi je kitara in glasba noter. Tu si naenkrat zaprt v tišini. Vse, kar slišiš, so zvoki odpiranja in zapiranja zaporniških vrat … Ko sem videl to dvorano, kjer danes poteka Čuzafešt, sem si rekel, tu bi jaz tudi igral svojo muziko."

Dve leti pozneje je bil na martinovo znova v mariborskem zaporu, a takrat kot glasbenik. Skupaj z mariborskim raperjem Emkejem in didžejem Splifom je nastopil na prvem Čuzafeštu.

"Takrat v Mariboru gredo vsi ven na ulico, mi smo pa rekli, gremo noter, bomo naredili fešto v čuzi," pravi Jernej Mažgon - Jerry.

Na sedmih Čuzafeštih so do zdaj nastopili številni znani štajerski glasbeniki. Med njimi pevka Maja Pihler - Bilbi, reggae pevec Tadej Tratnik - Tadiman, glasbenik Mate Bro, pa kantavtor Tadej Vesenjak, skupina Leonart in letos zasedba Stari pes.

"Smo se po moje danes, ko smo hodili gor po stopnicah, šele zavedali, kje smo in kaj bomo delali. Tako da je bilo prisotne malo treme, ampak take zdrave. Publika? Publika enkratna. Navijali, ploskali. So nam rekli, če bi še kakšne spremljevalne vokalistke imeli, bi poželi še več aplavza in vsega skupaj, ampak danes smo bili samo mi," se nasmeje Matic Jereb - Ozzy, pevec in klaviaturist skupine Stari pes.

"Ta zadeva je v bistvu vsakemu neprecenljiva izkušnja, ker noter ne moreš, če ne narediš kakšne poredne zadeve. In to si vsi želijo videti te stene od znotraj," je prepričan Denis Golubič, soorganizator Čuzafešta.

S projektom je poleg glasbenikov in organizatorjev zadovoljno tudi vodstvo mariborskega zapora.

Robert Šilc, direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Maribor, pravi: "Predvsem nas veseli, da začutijo, da tu noter niso izolirani popolnoma, da niso sami. Da je del družbe tudi na tej strani, ki se želi tudi na njih spomniti in prinesti nekaj tega življenja med njih noter."

"Izkazalo se je, da v bistvu takšni dogodki ustvarjajo tudi notranji mir med pazniki in temi njihovimi varovanci in se je odziv ustanove izkazal, tako da so nas želeli večkrat in je zato ta projekt zaživel," pojasnjuje Denis Golubič.

Čuzafešt društvi KUD SOS in Glas podzemlja pripravljata prostovoljno. Želijo si, da bi projekt denarno podprl tudi kakšen pokrovitelj in bi ga lahko razširili.

"Da bi enkrat mogoče turnejo izvedli po Sloveniji, tudi v prevzgojnih zavodih. Ker mislim, da z glasbo lahko marsikdaj spreminjamo svet na boljše," si želi Jernej Mažgon - Jerry.

Še ena izmed želja pa je, da bi koncert namesto v zaporniški dvorani organizirali na notranjem dvorišču zapora in ga v živo prenašali na velikih zaslonih po mariborskih trgih.