Jamala na koncertu v Nemčiji marca letos. Foto: EPA
Jamala na koncertu v Nemčiji marca letos. Foto: EPA

S koncertom Jamale želijo v občini opozoriti na grozote, ki se dogajajo v le 600 kilometrov oddaljeni Ukrajini. Jamala je poudarila, da se bo v Sloveniji šele prvič po begu iz Ukrajine srečala s svojo glasbeno ekipo in prvič nastopila v polni zasedbi.

"Odkar sem s svojimi otroki pobegnila iz Kijeva, sem imela več nastopov po svetu. Vendar v tem času nikoli nisem videla svoje ekipe, svoje druge družine, in z njo nastopala. Zato bo nastop v Sveti Trojici imel še toliko večji pomen, saj bom prvič, odkar se je v Ukrajini začela vojna, nastopila s celotno zasedbo. V tem groznem času za Ukrajino bi se skupaj radi zahvalili Sloveniji za podporo," je na novinarski konferenci pred festivalom povedala Jamala.

Do nedelje se bo na treh prizoriščih zvrstila vrsta dogodkov. Na glavnem odru bodo poleg Jamale nastopili še Helena Blagne, Cubismo, Tabu, Nika Zorjan, Manouche, Stela Sofia, Tanja Žagar, Il Divji ter Srčni muzikanti. Novost je oder z elektronsko glasbo ob trojiškem jezeru, ki bo zabaval obiskovalce v petek in soboto.

"Letošnja rdeča nit TrojicaFesta je biti boljši človek, da smo boljši v odnosu do skupnosti, v odnosu do narave, v odnosu do sočloveka, v čemer koli. Ljudje znamo hitro izbrati neko lažjo pot, na kateri sami sebi rečemo, da smo opravili svoje, potem pa se obrnemo stran. Pomembno je, da tudi sami naredimo nekaj dobrega za občino, da ne čakamo vseskozi, da nam nekdo drugi pomaga in da se vsak od nas maksimalno trudi," je povedal župan občine David Klobasa.

Pester spremljevalni program

Poleg glasbenega programa bodo na sporedu še različni kulturni, umetniški in kulinarični dogodki. Tako bodo vsak večer ob 23. uri na pročelje cerkve izvedli projekcijo Razsvetljenje. V Vinski galeriji se bodo predstavili mladi vinarji s širšega območja Slovenskih goric, predstavili bodo jed kiblflajš, svoja vrata bo odprl tudi medeni paviljon. Dogodke bo spremljal tudi program za otroke.

Občina je sporočila, da je "drzni, inovativni in privlačni" festival Trojicafest "prerasel meje občine". TrojicaFest je lani v štirih dneh festivalskega dogajanja obiskalo več kot 10.000 ljudi. Letos pričakujejo še enkrat toliko obiskovalcev.