620.000 ljubiteljev festivalov in skoraj 200 glasbenih strokovnjakov ter novinarjev je odločilo, da je najboljši evropski festival Exit. Foto: Exit PR
620.000 ljubiteljev festivalov in skoraj 200 glasbenih strokovnjakov ter novinarjev je odločilo, da je najboljši evropski festival Exit. Foto: Exit PR

Novosadskemu festivalu, ki je nastal leta 2000 kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, je uspelo "premagati" nekatere najboljše evropske festivale, kot sta na primer belgijski Tomorrowland in madžarski Sziget.

Nagrado je prevzel strateški direktor festivala, Dušan Kovačević, ki je ob tem dejal: "Želel bi se zahvaliti evropskim festivalskim nagradam za to neverjetno priložnost, da predstavim Exit vsemu svetu. Hkrati bi se rad zahvalil občinstvu in članom žirije, ki so glasovali za nas. Nekateri že vedo, da je festival Exit edinstven na svetu, ker je nastal kot študentsko gibanje za mir in svobodo na Balkanu. Ker je družbena odgovornost še vedno pomemben del festivala, nagrado posvečam vsem zvestim ljubiteljem Exita, še posebej tistim iz Srbije in z Balkana, pa tudi Novemu Sadu, kjer festival poteka od samega začetka."

Za nagrado se je sicer potegovalo več kot 360 festivalov iz 34 držav, nominiranci v kategoriji za največji evropski festival so bili poleg že omenjenih Tomorrowlanda in Szigeta še: belgijski Pukkelpop, Dour Festival in Rock Werchter, Open’Air in Woodstock iz Poljske ter nemška festivala Hurricane/Southside in Wacken Open Air.

Lani je nagrado za najboljši evropski festival prejel Tomorrowland, Exit pa je leta 2007 že osvojil naziv najboljšega festivala zunaj Velike Britanije (UK festival awards).

Jubilejni, 15. balkanski festival, bo potekal kar na dveh lokacijah. Exit bo potekal od 10. do 13. julija tradicionalno na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu, od 15. do 17. julija pa se bo nadaljeval s festivalom Sea Dance Festival v Budvi na plaži Jaz.