Kdo se bo na koncu veselil letošnjih kipcev AMA, bo znano 22. novembra. Podrobnosti o prireditvi za zdaj sicer še niso znane. Foto: EPA
Kdo se bo na koncu veselil letošnjih kipcev AMA, bo znano 22. novembra. Podrobnosti o prireditvi za zdaj sicer še niso znane. Foto: EPA

Za največ omenjenih glasbenih nagrad se bosta potegovala 30-letni Kanadčan in osem let mlajši raper, saj sta si prislužila vsak po osem nominacij za nagrade, ki jih vsako jesen podeljujejo na podlagi mnenj občinstva. Tako The Weeknd kot Roddy Ricch sta nominirana tudi v najpomembnejši kategoriji, za izvajalca leta, kjer jima družbo delajo še Justin Bieber, Post Malone in Taylor Swift.

Pet nominacij je tokrat pripadlo 25-letni raperki Megan Thee Stallion s pravim imenom Megan Jovon Ruth Pete, med drugim se poteguje tudi za kipec debitantke leta in najboljšega sodelovanja leta (za singel WAP, ki ga je posnela skupaj s Cardi B), tesno za petami ji sledi Taylor Swift s štirimi nominacijami. Swiftova je, mimogrede, lani postala absolutna rekorderka omenjenih glasbenih nagrad, saj jih je osvojila največ v zgodovini, 29, s čimer je prehitela celo Michaela Jacksona. Lani je bila razglašena tudi za izvajalko desetletja.

Letošnja novost pri podeljevanju "ljudskih grammyjev" je razširitev kategorij t. i. latinoglasbe, saj bodo 22. novembra prvič podelili tudi kipce za najboljši album, pesem ter izvajalca in izvajalko. Pri nominacijah vodi portoriški glasbenik Bad Bunny, piše Reuters.

Med letošnjimi nominacijami pa izstopa še nekaj: skoraj povsem spregledani sta ostali tako južnokorejska k-pop zasedba BTS kot zmagovalka letošnjih grammyjev, Billie Eilish, ki sta dobili zgolj po dve nominaciji.

Ameriške glasbene nagrade, ene od štirih velikih v svetu glasbe (poleg grammyjev, MTV-jevih in Billboardovih nagrad), podeljujejo od leta 1973, nastale pa so, ko se je televizijski mreži ABC iztekla pogodba za predvajanje podelitve grammyjev. Do leta 2005 so nominirance in zmagovalce izbirali predstavniki glasbene industrije, po letu 2006 pa je odločitev o zmagovalcu v posamezni kategoriji povsem prepuščena ljudskemu (spletnemu) glasovanju.