Bilbine skladbe so lani obnorele radijske postaje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bilbine skladbe so lani obnorele radijske postaje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nana Milčinski
Nana Milčinski svoj pohod po koncertnih odrih šele začenja. Foto: MMC RTV SLO

Ljubljansko komercialno gledališče je za sezono 2012/13 premierno naznanilo niz koncertov "SiTi za dobro musko", v okviru katerega se bodo predstavili novi, zanimivi, drugačni slovenski glasbeniki. Danes se bo tako na njihovem odru predstavila Nana Milčinski, sledili pa ji bodo Bilbi, Katalena, Mia Žnidarič, Severa Gjurin in Srečna mladina; pripravljajo tudi posebno aprilsko presenečenje.

Vse to prihaja v času, ko cene nastopov padajo, stroški za ustvarjanje pa povečujejo. "Recesije nisem začutila šele letos, temveč jo močno občutim že zadnjih par let. Predvsem se pozna, da moram za enako plačilo delati približno štirikrat toliko kot prej. Honorarji, ki se že deset let niso spreminjali, so se samo še znižali. Stroški pa so vedno višji. Govorim za vsa področja svojega kulturnega delovanja," je v pogovoru za MMC dejala Nana Milčinski.

Dramaturginja in režiserka, pa tudi performerka in pevka, je vnukinja velikega slovenskega pesnika, pisatelja, šansonjerja, igralca in režiserja Franeta Milčinskega - Ježka (1914-1988), enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Septembra je izdala ploščo Še ena pomlad, ki jo je napovedal singel Dragi.

"Mislim, da pri nas vsako leto nastane veliko zelo lepih stvari. Glede koncertov pa v Sloveniji pogrešam več zanimivih, prijetnih prostorov, namenjenih samo koncertom. Malih, velikih, srednjih, ki bi bili tako zvočno kot ambientalno urejeni za to, da bi se glasbi lahko resnično prepustili," meni Nana Milčinski.

Bilbi se vrača v gledališče
Bilbi, ki bo v SiTi teatru nastopila 21. decembra, se strinja z Nano, toda poudarja, da se je govorilo o recesiji in krizi, že ko je začela koncertirati na slovenskem trgu. "Zato smo glasbeniki hvaležni za vsak koncert in možnost izvajanja svoje glasbe v živo. Trudili se bomo do konca," pravi Bilbi, ki za december napoveduje romantični koncert in dodaja: "Kljub stanju, ki ga imamo v državi, stoji prav ta praznični čas za neko univerzalno 'upanje', upanje na boljše čase. Prav zaradi tega smo se odločili za koncert. V teh trdih časih se je treba tudi malce 'pocartljat'. Za svoje poslušalce pripravljam prav poseben čaroben večer z mnogimi presenečenji in posebnim gostom."

Bilbi je prepričana, da se vsak trudi po svojih močeh in zmožnostih. "Vesela sem, da je še veliko drugih borcev iz naših vrst, ki v teh težkih finančnih časih vztrajajo naprej in delajo dobro muziko. Če bi imeli boljše pogoje za ustvarjanje, bi bilo tako koncertov kot novih skladb, albumov in videospotov bistveno več. Iskreno se zahvaljujem vsem, ki nam pomagajo na naših glasbenih poteh in se trudijo, da bi dobra slovenska glasba preživela," je še dejala Bilbi.