Narodnozabavni rock bo v Oslu odmeval 27. maja. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Narodnozabavni rock bo v Oslu odmeval 27. maja. Foto: MMC RTV SLO/Stane Sršen
Alexsander Rybak
Na letošnjem izboru Eme je nastopil tudi 'krivec' za to, da bo letošnja Evrovizija na Norveškem - Alexander Rybak. Foto: EPA
Žreb
Gostitelji so izžrebali vrstni red. Foto: EPA

Gostitelji letošnje Evrovizije so izžrebali vrstni red 39 nastopajočih držav na letošnji, že 55. Evroviziji. Kot je znano že od začetka februarja, bodo slovenski predstavniki ansambel Roka Žlindre in Kalamari s svojim Narodnozabavnim rockom nastopili v drugem polfinalnem večeru, 27. maja. Zdaj pa je znano še, da bodo na oder stopili 11. po vrsti, pri čemer je zanimivo, da bo Slovenija prav kot kot enajsta sporočila tudi svoje glasove v sobotnem finalu.

Poleg Slovenije so februarja datum nastopa izvedeli tudi v preostalih 33 državah, medtem ko imajo Francija, Španija, Velika Britanija, Nemčija in gostiteljica Norveška že zagotovljen nastop v finalnem večeru 29. maja. V sobotnem finalu bo druga nastopila Španija, tretja Norveška, predstavniki Velike Britanije bodo nastopili 12., 18. bodo Francozi, 22. pa Nemci.

Prireditev bodo povezovali dva voditelja in voditeljica
Polfinalna večera in finale bodo potekali 25., 27. in 29. maja v dvorani Telenor Arena, prireditev pa bodo povezovali trije voditelji Haddy Jatou Njie, Erik Solbakken in Nadia Hasnaoui. Letošnja Evrovizija bo na Norveškem po zaslugi lanskega zmagovalca izbora Alexandra Rybaka, ki je navdušil s svojo pravljico (Fairytale).

Spodaj si lahko ogledate vrstni red nastopajočih v obeh polfinalnih večerih, pri čemer so Srbija, Belorusija, Švica, Bolgarija in Nemčija dobile neke vrste jokerja (wildcard), kar pomeni, da so si same izbrale vrstno številko nastopa:

1. polfinale - 25. maj
1. Moldavija
2. Rusija
3. Estonija
4. Slovaška
5. Finska
6. Latvija
7. Srbija
8. Bosna in Hercegovina
9. Poljska
10. Belgija
11. Malta
12. Albanija
13. Grčija
14. Portugalska
15. Makedonija
16. Belorusija
17. Islandija

2. polfinale - 27. maj
1. Litva
2. Armenija
3. Izrael
4. Danska
5. Švica
6. Švedska
7. Azerbajdžan
8. Ukrajina
9. Nizozemska
10. Romunija
11. Slovenija
12. Irska
13. Bolgarija
14. Ciper
15. Hrvaška
16. Gruzija
17. Turčija