Judas Priest v Stožicah. Foto: BoBo
Judas Priest v Stožicah. Foto: BoBo

Judas Priest so na svoji spletni strani že omogočili prednaročila novega albuma, obenem pa so potrdili, da bo izšel pri založbi Sony Music marca prihodnje leto. Naslednik albuma Firepower (2018) bo diskografijo legendarne skupine približal na korak k zavidljivemu dvajsetemu albumu.

Frontman zasedbe Rob Halford je razkril naslov novega albuma, ko je skupina v soboto nastopila na festivalu Power Trip v Empire Polo Clubu (domu festivala Coachella) v Kaliforniji.
Dogodek se je začel v petek z nastopom Guns N’ Roses in Iron Maiden, medtem ko sta zasedbi AC/DC in Judas Priest nastopili v soboto. Ljubitelji težkih ritmov pa zadnji dan koncertov pričakujejo še dva velikana žanra, skupini Metallica in Tool.

Judas Priest so lani končno sprejeli tudi v rockovsko hišo slavnih, pa čeprav veljajo za skupino, ki je neposredno vplivala na nastanek in razvoj žanra. Na podelitvi so znova združili moči z nekdanjim kitaristom K. K. Downingom in bobnarjem Lesom Binksom za zgodovinski nastop, ki je vključeval nekaj največjih uspešnic zasedbe. Po nastopu so se predvsem na spletu in v metalskih krogih začele širiti govorice, da bi se Downing celo lahko ponovno pridružil legendam na turneji, a je pred kratkim sam te govorice zanikal. Skupina se po uspešnem nastopu lani v Ljubljani prihodnje leto v sklopu promocije novega albuma ponovno vrača v Evropo, nam najbližje bodo zarohneli na Dunaju.

Pionirji v vseh pogledih

Ena najvplivnejših zasedb žanra je poleg drugih skupin, na primer Black Sabbath, definirala glasbo, ki jo danes poznamo kot metal, še posebej z revolucionarno transformacijo melodij predhodnikov, kot so Led Zeppelin.

Že v sedemdesetih je značilnost skupine postala uporaba dveh električnih kitar, ki je zvoku dodala globino. Čeprav danes Birmingham štejemo med najpomembnejša mesta razvoja težkometalne glasbe, na domačih tleh skupini na začetku nikakor ni uspelo. Vse do čudežnega podpisa pogodbe z ameriško založbo Columbia Records USA so Judas Priest na domači sceni bolj kot ne životarili. Prvi album, izdan v ZDA, Sin After Sin je začel tlakovati pot, ki je skupino popeljala do statusa nesmrtnih.

Judas Priest je bila prva skupina, ki je glasbo iz psihadeličnih ponesla v težke vode, o tem je že takrat pričal njihov slog, ki ga je bolj ali manj sestavljalo usnje in hitri ritmi ter težki zvoki. Občinstvo sprva ni moglo verjeti svojim ušesom, koncert za koncertom so čeljusti v začudenju spuščali do tal, tako težkega zvoka do takrat ni igrala nobena skupina.