Poprijela je tudi za električno kitaro. Foto: Youtube
Poprijela je tudi za električno kitaro. Foto: Youtube

Slovita 78-letna glasbenica namreč ni imela pravega koncerta že od leta 2002, kakršnega koli javnega nastopa pa ne od leta 2015, ko je komaj preživela možgansko kap, po kateri se je morala znova naučiti vsega, tudi igranja kitare. Prav zato njeni oboževalci niso pričakovali, da bo sploh še kdaj nastopala.

A neuničljiva glasbena legenda se ne da. Že pred epidemijo je začela na svojem domu prirejati improvizirane glasbene večere (to so bili dogodki, ki so se jih udeležili njeni slavni prijatelji, od Dolly Parton, Bonnie Raitt in Chake Khan do Eltona Johna in Brandi Carlile), na katerih so pred mikrofon stopali gostje sami. Po koncu pandemičnega zaprtja se je Joni Mitchell počasi začela udeleževati tudi javnih dogodkov, med drugim letošnje podelitve grammyjev, zato so oboževalci znova začeli upati, da jo bodo lahko videli tudi nastopati v živo.

Kljub temu verjetno ni prav veliko udeležencev nedavnega koncerta 39-letne Carlile v okviru festivala folkglasbe v Newport pričakovalo, da jih bo pričakala prava glasbena poslastica. Med Brandijinim nastopom je namreč na oder prišla Joni, se usedla in ob vzpodbudi svoje prijateljice začela peti. Oboževalcem je postregla s 13 skladbami, med njimi tudi z legendarnimi Big Yellow Taxi, A Case of You, Both Sides Now ... Na veliko navdušenje občinstva je poprijela tudi za električno kitaro za skladbo Just Like This Train, poročajo ameriški mediji.

Devetkratna dobitnica grammyja je na omenjenem festivalu tokrat nastopila tretjič, prvič je na odru festivala stala leta 1967, drugič pa dve leti pozneje. Kot omenjeno, je svoj zadnji pravi koncert (torej več kot le pesem ali dve) priredila leta 2002, ko je nastopila v Los Angelesu.