Nicki bo morala za nedovoljeno uporabo tuje glasbe seči v žep. Foto: AP
Nicki bo morala za nedovoljeno uporabo tuje glasbe seči v žep. Foto: AP

Po poročanju več ameriških medijev so se predstavniki raperske zvezde Nicki Minaj in pevke Tracy Chapman dogovorili za poravnavo v primeru tožbe zaradi nedovoljene uporabe skladbe Baby Can I Hold You. Po neuradnih podatkih poravnava vključuje 450 tisoč dolarjev odškodnine.

Afera glede rabe omenjene skladbe je izbruhnila leta 2018, ko je Chapmanova vložila tožbo zaradi nedovoljenega vzorčenja njene skladbe v pesmi Sorry, ki jo je odpela Nicki Minaj. Primer je dvignil veliko prahu v pop glasbi, saj so raperkini podporniki trdili, da vzpostavlja nevaren precedens za celotno hip-hop glasbeno industrijo.

Tracy je znana po tem, da svoje glasbe ne pusti uporabljati drugim izvajalcem. Foto: EPA
Tracy je znana po tem, da svoje glasbe ne pusti uporabljati drugim izvajalcem. Foto: EPA

Eksperiment ali kraja?

Nicki Minaj je namreč Tracy Chapman pred izdajo skladbe prosila za dovoljenje za uporabo dela njene pesmi, za kar bi pevka dobila tudi del prihodkov od prodaje albuma. Chapmanova je takrat prošnjo zavrnila, zato pesem ni bila nikoli uradno izdana ali uvrščena na album.

Položaj se je zapletel, saj je do posnetka nove skladbe prišel znani newyorški radio Hot97, ki je novo pesem večkrat predvajal. Po mnenju Tracy Chapman in njenih odvetnikov je bilo to dovolj za tožbo o nedovoljeni uporabi njene glasbe.

Pravniki Nicki Minaj in njeni zagovorniki so po drugi strani trdili, da tožba ustvarja nevaren precedens, saj bi lahko na njeni podlagi prepovedali že vsakršno glasbeno eksperimentiranje in vzorčenje glasbe pred samo komercialno izdajo glasbe. To je po njihovem mnenju ključno za prihodnji razvoj hip-hopa, v katerem je vzorčenje drugih skladb pogosta in sprejeta praksa.

Kot kaže, pa je bilo dovolj trdnih dokazov, da je ekipa Nicki Minaj ali pa raperka sama sodelovala in vedela za posredovanje posnetka skladbe radijski postaji, zato so se odločili, da se s pevko pogodijo zunaj sodnih dvoran.