Člani so ustanovili skupino, ko so še obiskovali srednjo šolo, in julija 2001 nato izdali svoj prvi album. Foto: EPA
Člani so ustanovili skupino, ko so še obiskovali srednjo šolo, in julija 2001 nato izdali svoj prvi album. Foto: EPA
Zacky Vengeance in Synyster Gates
Njihov tretji album je dosegel trideseto mesto na Billboard's Top 200, single Bat Country pa je bil okoli prve deseterice. Foto: EPA
Synyster Gates
Skupina je osvojila nagrado Best New Artist na prireditvi 2006 MTV Video Music Awards. Foto: EPA
M. Shadows
A7X so M. Shadows (vokal, orgle), Synyster Gates in Zacky Vengeance (kitari), Johnny Christ (baskitara, klavir). Foto: EPA

A7X so imeli vse: dobro založbo, več kot dvemilijonsko prodajo albumov, široko množico oboževalcev in luciden urnik nastopov. A 28. decembra 2009 so se nad skupino zgrnili črni oblaki. Njihovega bobnarja Jamesa "The Rev" Sullivana so našli mrtvega v njegovem domu. Za bobnarja je bila usodna napačna mešanica zdravil v kombinaciji z alkoholom in ni umrl naravne smrti, kot so sprva poročali mediji.

Preostali člani skupine so bili pretreseni in brez ključnega člana skupine, ki jih je zapustil prav med snemanjem novega materiala. Po začetnem šoku ob izgubi so se odločili, da bodo dokončali to, kar so začeli z The Revom in se šele po dokončanju plošče odločili, ali jo bodo sploh izdali.

Njihov novi album Nightmare (po slovensko nočna mora) bo po tehtnem premisleku uzrl luč svetlobe v torek, na njem pa bodo tudi nekatere skladbe, ki jih je soustvaril The Rev. Njega je v studiu nadomestil bobnar skupine Dream Theater Mike Portnoy, ki se bo A7X pridružil tudi na prihajajoči turneji.

"Nismo prepričani, kaj se bo zgodilo po koncu turneje," je za tiskovno agencijo Reuters pojasnil cilje skupine po izdaji novega albuma M. Shadows, čigar pravo ime je Matt Sanders. "Naš cilj je, da čim več otrok sliši našo ploščo, ker želimo, da se spominjajo The Reva," je bil jasen pevec.

Množica oboževalcev se širi z vsakim albumom
Po ugotavljanju poznavalcev naj bi se nov izdelek A7X prodajal še bolj, kot so se drugi albumi, ki so jih izdali od njihove ustanovitve leta 1999. Namreč A7X sodi v tisto majhno kategorijo skupin, ki ne potrebujejo uspešnice ali pretiranega radijskega predvajanja, da bi prodali pol milijona albumov.

"Naši oboževalci ostajajo z nami in baza se le širi z vsakim novim albumom. Na zadnji turneji, ki smo jo imeli, se je število obiskovalcev na koncertih povečalo za 40 odstotkov," je izdal M. Shadows.

Poseben odnos do evropskih oboževalcev
Pevec se še posebej rad spominja njihovih nastopov v Evropi. "Bili smo na evropski turneji skupaj z Iron Maiden in oni so res oboževani tam. Ljudje tam ne pristopajo do tebe, ko hodiš po ulici, ampak jim je pomembna le glasba," je ugotavljal pevec.

Da so oboževalci na prvem mestu, potrjujejo tudi dejanja kitarista Zackyja Vengeanca, ki vedno poskuša najti nov način, kako nagraditi svoje najzvestejše privržence. "Sodeloval sem že pri ustvarjanju številnih ovitkov albumov, toda nisem želel, da bi ga tokrat le objavil na naši spletni strani, ampak sem želel nekaj več. Tako sem ga razdelil na 18 delov in jih skril po različnih straneh naših oboževalcev po vsem spletu."

Vrnitev k metalskim koreninam
Njihova zadnja plošča je bila po besedah pevca najbolj eklektična do zdaj. Z novim izdelkom se želijo člani skupine, ki zajema zvrsti od metalcora do hard rocka in rahlo prehaja v heavy metal, vrniti k metalskim koreninam.

"Z novimi skladbami se želimo približati zvoku Metallice iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, kljub temu pa se spogledujemo tudi s progrockom, ki so ga ustvarjali člani skupine Rush," je pojasnil pevec. "Nikoli nismo poskušali napisati radijske uspešnice. Če slišimo našo skladbo na radiu, je 'kul' in smo na to ponosni, toda nikoli ni to naš cilj," je odločno zatrdil kitarist.

Novo skladbo s prihajajočega albuma in nekatere stare uspešnice lahko poslušate spodaj.